15.07.2008. / 16:14

Autor: Hrvoje Šimičević

Američki vojnici u Hrvatskoj

Sabor potvrdio Sporazum sa SAD-om

Odbor za Ustav i Poslovnik, za dvotrećinski kvorum odlučio se jer se Sporazumom omogućuje ostvarivanje kaznene jurisdikcije za vojnike koji počine kazneno djelo, čime se prenose ovlasti koje proizlaze iz Ustava

Hrvatski sabor dvotrećinskom je većinom potvrdio Sporazum sa SAD-om kojim se regulira položaj američkih vojnika u Hrvatskoj. Sa 121 glasom za spomenuti Sporazum, hrvatski parlamentarci izglasali su rečenu odredbu. Odbor za Ustav i Poslovnik, za dvotrećinski kvorum odlučio se jer se Sporazumom omogućuje ostvarivanje kaznene jurisdikcije za vojnike koji počine kazneno djelo, čime se prenose ovlasti koje proizlaze iz Ustava.

Također, sporazumom koji je potpisan 3. travnja u Washingtonu, dodatno su regulirana i pitanja vezana uz nazočnost američkih snaga unutar hrvatskih granica. Dvotrećinska većina bila je potrebna za izglasavanje regula kojim se hrvatski vojnici šalju na tri međunarodne misije.

Uz misije Europske unije u Čadu, kao i o nastavku sudjelovanja hrvatskih snaga u Afganistanu U NATO misiji, odlučeno je kako će 20 pripadnika hrvatske vojske biti poslani i na Kosovo, pod okriljem KFOR-a. Ovim je odlukama okončano ljetno zasjedanje Sabora, a predsjednik Luka Bebić dosadašnji rad je ocijenio uspješnim, ističući kako je u proteklom šestomjesečnom razdoblju doneseno ili raspravljeno 80 takozvanih europskih zakona.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika