15.07.2008. / 17:16

Autor: Hrvoje Šimičević

Haag

Rehn: U Hrvatskoj nije bilo političke volje da se kazne zločini iz Oluje

Po mišljenju Elizabeth Rehn, nije postojalo interesa od strane tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška ili pak ministra unutrašnjih poslova Ivana Jarnjaka; da se sankcioniraju počinitelji zločina, kao ni da se vrate srpski stanovnici

Svjedočeći u Haagu u slučaju optužbe hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača da su počinili ratne zločine, bivša izvjestiteljica UN-a za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji Elizabeth Rehn izjavila je danas kako nije bilo političke volje da se kazne zločini počinjeni tijekom akcije Oluje. Rehn je o tadašnjem vodstvu države između ostalog kazala kako je Tuđman smatrao da su zločine u toj akciji počinili civili, a ne vojnici.

"Mislim da je htio zaštititi reputaciju Hrvatske vojske", kazala je u svom svjedočenju Rehn. Dodala je kako smatra da Tuđman nije bio zabrinut za kažnjavanje zločina i za povratak srpskih izbjeglica. "Nikada nismo dobili pravi odgovor od Vlade EH o incidentu u Gruborima", kazala je Rehn, govoreći o slučaju ratnog zločina počinjenog u zaseoku Grubori pokraj sela Plavno, u okolici Knina, gdje je nakon Oluje ubijeno šest srpskih žitelja.

S Tuđmanom se, kaže, sastala dva puta, nakon čega je i došla do zaključaka o nezainteresiranosti hrvatskih vlasti da se procesuiraju zločini i vrate srpske izbjeglice. Odvjetnik generala Ante Gotovine potom je pustio audio snimku sastanka Elizabeth Rehn s Tuđmanom iz prosinca 1995. godine, na kojoj Tuđman govori o završetku 'najzamršenije svjetske krize' i potrebi za 'posvećivanjem humanitarnim pitanjima'.

Rehn je potvrdila kako se Tuđman zalagao za pomirenje između Hrvata i Srba, kazavši kako je želio da se provede opća amnestija koja bi obuhvatila sve osim počinitelja ratnih zločina. "On je nastojao da dođe do pomirenja ... to je apsolutno točno", posvjedočila je Rehn, prenijela je Hina.

"Najvažnije je da što prije počnemo raditi na uspostavi povjerenja i novog poretka.... neki se ljudi moraju kazniti ali ne treba ići previše u širinu jer će doći do produbljenja mržnje", kazao je na snimci Tuđman.

U daljnjem protusipitivanju, Gotovinina obrana napala je vjerodostojnost izvješća Elizabeth Rehn koja se odnose na granatiranje civilnih ciljeva tijekom Oluje u gradovima Kninu i Glini, a u kojima stoji da su se "namjerno gađala stambena područja". Predočeno joj je izvješće civilne policije UN-a (UNCIVPOL) o procjeni stanja na terenu od 4. do 6. kolovoza, gdje stoji da su granatirani vojni ciljevi, a štete su pretrpjeli i oni objekti koji su se nalazili u neposrednoj blizini vojnih ciljeva.

Rehn se pak nije mogla sjetiti da li je pri sastavljanju svog izvještaja imala i predočeni dokument. Na kraju je kazala kako po njezinom mišljenju nije postojalo interesa od strane tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška ili pak ministra unutrašnjih poslova Ivana Jarnjaka; da se sankcioniraju počinitelji zločina, ali i da se vrate srpski stanovnici.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika