19.07.2008. / 17:40

Autor: Hrvoje Šimičević

Euripidova Bakha

Štrljić se ispričao, premijera večeras prema programu

'Sve što se dogodilo u stvari je nesporazum, premijera će se održati, a neka ćemo pitanja rješavati nakon premijere', kazao je Štrljić

Premijerna izvedba Bakhe ipak će večeras biti održana na Splitskome ljetu, nakon što je ravnatelj ove manifestacije Milan Štrljić na današnjoj konferenciji izrazio žaljenjem recentnim događajima, koji su uzrokovali zabranu, a potom i odobravanje održavanja iste. „Sve što se dogodilo u stvari je nesporazum, premijera će se održati, a neka ćemo pitanja rješavati nakon premijere“, kazao je Štrljić, kojeg je autor predstave Oliver Frljić te glumačka postava optužila da je zajedno s umjetničkim vodstvom proveo notorni primjer političke cenzure.

Ravnatelj Dramskoga programa Splitskoga ljeta Goran Golovko ispričao se redatelju Frljiću i cijeloj autorskoj ekipi "Bakhe" zbog nemilih događaja, dodajući kako je on pozvao Frljića na Splitsko ljeto te se smatra odgovornim za ono što se dogodilo. Na samj konferenciji izbila je izbila vrlo oštra polemika Štrljića s autorskim timom na čelu s redateljem Frljićem, i tek na pitanje novinara o tome hoće li biti premijere Frljić je odgovorio da će se predstava održati kao što je i najavljeno- u 21 sat na sceni dvorišta Osnovne škole "Spinut", prenijela je Hina.

Ministar Biškupić: Zadovoljan sam epilogom

O cjelokupnom slučaju oglasili su se brojni akteri hrvatske kazališne scene, dajući podršku glumcima i autorima predstave. "Apsolutno i bezuvjetno podržavamo pravo na autorski izričaj i autonomnost umjetničkog čina", stoji u zaključku Kazališnog vijeća splitskog HNK. Ministar kulture i predsjednik Vijeća Splitskog ljeta Božo Biškupić izrazio je zadovoljstvo epilogom ove priče, ističući kako vjeruje Milanu Štrljiću koji mu je kazao da se radilo o nesporazumu, a ne zabrani. "Do svega toga nije trebalo doći. Vlada na čelu s premijerom Ivom Sanaderom zalaže se za toleranciju i demokratizaciju društva, što je pokazala na brojnim primjerima, pa bi stoga bilo kakvo odstupanje u području kulture bilo u nesrazmjeru s takvom politikom", rekao je Ministar.

Vezane vijesti

Filip Juričić: 'Sudjelovao bi u pjevačkom showu'

Filip Juričić: 'Sudjelovao bi u pjevačkom showu'

"Posljednjih mjesec dana u pogonu sam od osam ujutro do 10 navečer. I onda idem spavati. Nema izlazaka, nema televizije, nema druženja, nema… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika