20.07.2008. / 19:12

Autor: Hrvoje Šimičević

Diplomatska normalizacija

Srbija vraća veleposlanike

Ta bi odluka trebala biti donesena već u četvrtak od strane srpske Vlade, a 'val veleposlanika' prvenstveno će biti poslan u zemlje EU, SAD te zemlje u bližem okruženju, poput Slovenije, Bugarske, Mađarske ili pak Hrvatske

Srbija će vratiti svoje veleposlanike u druge države, koji su sa te pozicije povučeni nakon što su iste od veljače započele s procesom priznavanja Kosova. Objavio je to za srpsku agenciju Tanjug šef diplomacije Vuk Jeremić. Ta bi odluka trebala biti donesena već u četvrtak od strane srpske Vlade, a 'val veleposlanika' prvenstveno će biti poslan u zemlje EU, SAD te zemlje u bližem okruženju, poput Slovenije, Bugarske, Mađarske ili pak Hrvatske.

U Hrvatsku će vjerojatno biti vraćen dosadašnji veleposlanik Radivoj Cvetićanin. S druge strane, kosovska delegacija predvođena predsjednikom Fatmirom Sejdiuom sutra će se u Washingtonu sastati s predsjednikom SAD-a Georgem Bushom, a tome je prethodio sastanak s državnom tajnicom Condoleezzom Rice i ministrom obrane Robertom Gatesom.

Cilj bilateralnog susjeta, kako su istaknuli kosovski političari, jest pojačana međunarodna gospodarska i politička afirmacija Kosova, te potvrđivanje podrške najvećeg saveznika Kosova, SAD-a. Prošli je pak tjedan Kosovo priznato i od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, uz izjavu da će ubrzo razmotriti primanje nove države u njihovo članstvo.

Vezane vijesti

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izabran je u petak za predsjednika Opće skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika