21.07.2008. / 13:08

Autor: Hrvoje Šimičević

U samo tjedan dana

Pad cijena nafte za 12 posto

Prije dva tjedna cijena barela je probila rekord od 147 dolara, te je u razdoblju od samo tjedan dana pala za 12 posto

Cijena barela nafte u petak je dostigla razinu od 129 dolara po barelu, a ukupno je tijekom prošlog tjedna pala za 14 dolara, ukupno za čak 9 posto. S druge strane, prije dva tjedna cijena barela je probila rekord od 147 dolara, te je u razdoblju od samo tjedan dana pala za 12 posto. Kao glavni razlog pada cijena nafte, stručnjaci ističu oporavak dolara koji je crpio potporu iz plana SAD-a za obnovu povjerenja u financijski sektor, piše Poslovni dnevnik.

Radi se o najvećem padu vrijednosti barela na newyorškom tržištu još od davne 1983. godine, dok je prema postotnom padu cijene najveći pad od prosinca 2004. godine.

U Hrvatskoj je pak u posljednje vrijeme običaj Ine da sukladno pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata koje je propisalo Ministarstvo gospodarstva; zbog stanja na globalnom tržištu, povećava cijene goriva svaka dva tjedna. Od početka godine, Eurosuper 95 porastao je 16,9 posto, Eurodizel za 21,1 posto dok je Superplus 98 rastao 14,7 posto.

Iz Ine su za Poslovni dnevnik istaknuli kako će s obzirom na aktualno stanje smanjenja cijena na globalnom tržištu, uzeti sve parametre u obzir te da će se na taj način formirati cijene goriva. Prema pravilniku, kada se u obračunskom razdoblju, u kojem se preračunavaju prodajne cijene u litre koje se potom uvećavaju za visinu troškova i troškova prometa; dolazi do određivanja prodajnih cijena.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika