07.11.2003. / 00:00

 

Postoje li lijekovi koji ne uzrokuju nuspojave, ali su učinkoviti? Postoji li takva liječnička metoda koja na lagan, brz i neškodljiv način može osloboditi čovjeka brojnih psihičkih i fizičkih tegoba. Odgovor je potvrdan i glasi: homeopatija! Ova je metoda liječenja zakonski priznata i prihvaćena kao alternativa u razvijenim zapadnim zemljama poput Njemačke, SAD-a, Velike Britanije, Švicarske i Francuske. No, u Hrvatskoj se još uvijek oklijeva s donošenjem zakona koji bi homeopatiji dao status kakav zaslužuje.
Homeopatiju prakticiraju kvalificirani liječnici homeopati. Brojne zapadne države gdje je ova metoda vrlo popularna imaju vlastite homeopatske farmakopeje, a u pripremi je zajednička farmakopeja za cijelu Europsku uniju. Lijekovi mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog podrijetla . U njima se mogu koristiti čak i supstance koje nalazimo u cjepivima. Sastav lijeka, dakle, može biti i biološki i kemijski i sintetski, ovisno o zahtjevu liječnika homeopata. Lijekovi se pripremaju na način da se razrijede ljekovite supstance unutar kojih se putem dinamiziranja ili potenciranja oslobađaju aktivni kurativni agensi. Upravo taj visoki stupanj razrijeđenosti čini homeopatske lijekove potpuno sigurnim i lišenim svih popratnih pojava. Prednost im je ta što se mogu slobodno probati bez ikakvih opasnosti od komplikacija, ukoliko se izabere krivi lijek on jednostavno neće djelovati. Sve manjem broju skeptičnih koji tvrde da se homeopatija oslanja na tzv. placebo efekt suprotstavlja se niz ozbiljnih znanstvenih kliničkih medicinskih istraživanja koji su homeopatiju uspješno primjenjivali i prilikom liječenja životinja. Što se tiče spektra bolesti koji se homeopatijom mogu liječiti vrlo je sličan kao i u konvencionalnih lijekova. Za najčešće bolesti kao što su gripa, bolesti dišnih putova, alergija, PMS, menopauzne tegobe, gljivične infekcije, kandidijaza, regulacija tjelesne težine, glavobolja, migrena, artritis, uhobolja, probavne smetnje, nadutost, opstipacija, akne, ekcemi, umor, tjeskoba, nesanica, koncentracija, odvikavanje od pušenja, i dr., koristi se samopomoć, kao i kod konvencionalne medicine. Za teške bolesti nužno je potražiti profesionalni savjet. U Hrvatskoj je u bilo kojem slučaju najbolje posjetiti Centar Akupunkture i Homeopatije koji se nalazi u samom srcu Zagreba u Radićevoj ulici. U jedinom centru ove vrste u našoj zemlji mogu se pored pregleda i određivanja homeopatske terapije dobiti terapije tradicionalne akupunkture, laser i elektro akupunkture koja je potpuno bezbolna, razni kozmetički, estetski i fizioterapeutski programi, te je s posebnim aparatom moguće utvrditi različitu maksimalno dopuštenu tjelesnu težinu svake posebne osobe. OVO BI IZBACILA I UMETNITE:nešto u stilu što se sve može tretirati akupunkturom osim uobičajenih stanja poput boli,pušenja,mršavljena,astme,alergija
Akupunktura je starokineska metoda liječenja uz pomoć igala koje se zabadaju u određene točke na koži. Postoje subjektivni i objektivni osjećaji:
subjektivni – bol (ovisi o umješnosti akupunkturologa) i fenomen De Qi (dubinski bolni osjecaj punoće,trnjenja ili bockanja)
objektivni – analgezija, sedacija, homeostaza, imuni sistem i psihološki efekt.
TRETMAN BORA AKUPUNKTUROM
Bore, kao i sve kožne promjene, po tradicionalnoj kineskoj medicini, odraz su promjena na organima: pluća, želudac, debelo crijevo i slezena.
Upravo se starenje kože, a time i nastanak bora dovodi u vezu s pomanjkanjem energije u meridijanu pluća, pa se u tretiranju bora služimo i akupunkturom.
Laserska akupunktura ima bezbroj prednosti.
Laser pozitivno biološki djeluje na tkiva, čini kožu elastičnijom, djeluje izravno na stanice i na taj način poboljšava metabolizam te pospješuje bolje iskorištavanje hranjivih tvari.

TESTIRANJE VITAMINA I MINERALA

Testiranje količine vitamina i minerala može se izvršiti putem kože.
To je bezbolna pretraga koja pokazuje trenutnu koncentraciju određenih vitamina i minerala u organizmu, te se kod eventualnih nedostataka preporučuje ciljano uzimanje vitamina ili minerala.
Metodu je prije 40-tak godina otkrio dr.Voll i zasniva se na činjenici da se određene tvari koncentriraju na točno lociranim točkam na koži, a to su uglavnom poznate akupunkturne točke.
Sama pretraga traje oko 20 minuta i obuhvaća sve poznate vitamine i minerale.

Doktorica Vesna Gorički Pernek, najvažnija je osoba Centra za Akupunkturu i Homeopatiju. Pored završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu i poslijediplomskog studija iz Gerontologije usavršila je i akupunkturu kod profesora Derviševića te je završila dvogodišnju uglednu školu francuske homeopatije. Vidno je nezadovoljna što hrvatski Zakon o lijekovima homeopatske proizvode koji su priznati u svijetu svrstava u posebnu grupu pod nazivom Homeopatski proizvodi. Na taj način, potpuno suprotno od razvijenog zapadnog svijeta pripravci te vrste ne smiju imati indikaciju tj. namjenu pripravka. Na njima se mora nalaziti opaska da nemaju dokazani ljekoviti učinak, a na taj se način, zapravo, objašnjava nemogućnost provođenja standardnih kliničkih testova za lijekove. Doktorica Gorički Pernek tvrdi kako homeopatski pripravci imaju bolje karakteristike od nekih konvencionalnih, te ističe kako se mogu uzimati u bilo kakvom vremenskom periodu bez bojazni od nuspojava. Takvi lijekovi se mogu uzimati u neograničenim kombinacijama s drugim lijekovima te vrste, dakle, u kombinacijama od dva, tri, četiri ili više lijekova istodobno. Ako se radi o kombinaciji s konvencionalnim lijekom treba se savjetovati s liječnikom homeopatom koji će odrediti postupno smanjivanje doze standardnog lijeka dok se u potpunosti ne prijeđe na homeopatski.-ovo izbaciti svakako !zbog nekih doktora

OKVIR
Homeopatija je metoda liječenja koja se zasniva na zakonu «slično se sličnim liječi». Dolazi od grčke kovanice grčkih riječi homios = slično i pathos = patnja. O liječenju sličnog sličnim odnosno homeopatiji prvi je pisao otac medicine, grčki liječnik Hipokrat (5.st.p.K). Utemeljiteljem homeopatije smatra se doktor Hahnemann koji je teoriju prenio u sistematsku medicinsku znanost. On je na sebi proveo istraživanje uzimajući malu dozu kore kininovca koja se koristila za liječenje malarije. Premda je bio zdrav osjetio je simptome bolesti. Ponukan na daljnje istraživanje uzimao je mnoge druge supstancije koje su nerijetko bile vrlo otrovne te je stoga ustanovio najmanje djelotvorne doze. Vrlo brzo svojim novim pripravcima izliječio je mnoge bolesti bez nepoželjnih popratnih pojava.

OKVIR 2

Homeopatijom se stimulira vlastiti prirodni kapacitet izlječenja, dok pripravci na neki način «cijepe» protiv bolesti. Homeopatijom se nastoji uspostaviti poremećena ravnoteža pacijenta uporabom odgovarajućih pripravaka te se koriste pripravci koji su istovjetni energiji tijela.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika