Objavljeno u Nacionalu br. 662, 2008-07-22

Autor: Orhidea Gaura

Nova kriza Hrvatskog helsinškog odbora

Egzodus iz HHO-a

Najnoviji skandal u Hrvatskom helsinškom odboru pokrenulo je pismo o katastrofalnom stanju u toj instituciji koje je javnosti uputio dosadašnji zamjenik izvršnog direktora Ranko Helebrant, što potvrđuju i drugi članovi HHO-a

Ranko Helebrant je nakon prepiske s Ivom Bancem 1. srpnja dao ostavku na mjesto zamjenika izvršnog direktoraRanko Helebrant je nakon prepiske s Ivom Bancem 1. srpnja dao ostavku na mjesto zamjenika izvršnog direktoraHrvatski helsinški odbor već mjesecima potresa najveća kriza od njegova osnutka, koja je počela odlaskom dugogodišnjeg predsjednika Žarka Puhovskog prošle godine, a kulminirala objavljivanjem javnog pisma bivšeg zaposlenika Ranka Helebranta, koji je optužio sadašnjeg predsjednika Ivu Banca da je doveo HHO pred bankrot, da je zbog toga upitno čak i njegovo daljnje postojanje, posebno stoga što su posljednjih mjeseci mnogi istaknuti članovi HHO-a napustili ili zamrznuli članstvo u toj organizaciji.

“Nakon gotovo 11 godina rada u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava doveden sam u situaciju da ga moram napustiti. Osnovni razlog za tu odluku je zaista neizdrživa situacija i atmosfera u nevladinoj udruzi koja bi se trebala brinuti o zaštiti kršenja ljudskih prava drugih građana Republika Hrvatske. No dolaskom aktualnog predsjednika u studenom 2007. počeo je vrtoglavi pad HHO-a, koji će, bojim se, biti teško zaustaviti bez radikalnih zahvata. (...) Takva situacija traje već nekoliko godina i nerijetko su zaposlenici bili u situaciji da primaju plaće sa zaostatkom. Umješnošću u pronalaženju projekata ti su se nedostaci prebrodili, tako da su u konačnici sve plaće bile isplaćivane. Od početka ove godine situacija se bitno promijenila odlukom predsjednika da suspendira postojeće projekte, a kamoli da aplicira za nove, kako bismo se domogli sredstava za nastavak rada Ureda HHO-a.

Time ne samo da je ugrozio egzistenciju svih zaposlenih, nego nas je doveo u situaciju da ćemo vjerojatno morati vraćati sredstva za preuzete, a neispunjene obveze”, stoji na početku pisma koje je uputio Ranko Helebrant, a koje se u cijelosti može pročitati na Nacionalovu sajtu (www.nacional.hr) zajedno s pismima koja je Helebrant uputio Bancu prije objavljivanja pisma javnosti. Banac je na pismo, u kojem ga je Helebrant pokušao dobronamjerno upozoriti na nužnost rješavanja nagomilanih problema u HHO-u, odgovorio samo članovima Izvršnog odbora HHO-a, ali ne i autoru pisma, a nakon što mu je ovaj ponovo uputio pismo na koje on ponovo nije odgovorio, odlučio je o tome progovoriti javno. Osim zbog katastrofalne financijske situacije u HHO-u, koji je, prema Helebrantu, 1. srpnja imao 350 tisuća kuna neplaćenih dugova, a plaća zaposlenicima za travanj bila je isplaćena tek 15. srpnja, Helebrant optužuje Banca i za izrazito autoritarno ponašanje, stvaranje atmosfere nepovjerenja među zaposlenicima, samovolju pri donošenju svih važnih odluka koje se tiču HHO-a, kao i za privatizaciju službenog automobila HHO-a.

Ivo Banac, predsjednik HHO-a od studenoga 2007., svojim je vođenjem HHO doveo u najtežu situaciju do sadaIvo Banac, predsjednik HHO-a od studenoga 2007., svojim je vođenjem HHO doveo u najtežu situaciju do sada“Predsjednik je sve konce pokušao držati u svojim rukama, a to radi i sada, ponašajući se kao privatni vlasnik, a ne samo kao izabranik među jednakima.” Banac je poručio je za Nacional kako “ovu ‘temu’ ne želi komentirati”. Komentar je uskratio i Radiju 101, a njegovu je izjavu objavio jedino portal H-Alter.org: “Ovo nije prvi put da je gospodin Ranko Helebrant pisao pisma članovima HHO-a i na sva ta njegova pisma dobio je jedan te isti odgovor: da njegove optužbe ne stoje, i to je kraj priče što se mene tiče!” U istom komentaru stoji i da je Banac odbio odgovoriti jer se “ne želi spuštati na razinu gospodina Helebranta” te je dodao: “Ja znam da sam siguran u svoju poziciju.” Indikativno je da osim internetskog portala H-Alter.org, koji je 16. srpnja prvi objavio pismo Ranka Helebranta, portala net.hr koji je prenio vijest, te zagrebačkog Radija 101, koji je tu temu obradio u središnjoj informativnoj emisiji “Aktualni 101” ove nedjelje, nitko od medija tu temu nije smatrao važnom za hrvatsku javnost.


Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a od 2000. do 2007. u svibnju je dao ostavku i na članstvo u HHO-uŽarko Puhovski, predsjednik HHO-a od 2000. do 2007. u svibnju je dao ostavku i na članstvo u HHO-uŽarko Puhovski, bivši predsjednik HHO-a od prosinca 2000. do svibnja 2007., potvrdio je, međutim, točnost tvrdnji Ranka Helebranta: “Sve što kaže gospodin Helebrant, na žalost, istina je. Ja sam u teškom položaju utoliko što sam kao dugogodišnji predsjednik HHO-a suodgovoran za lošu financijsku situaciju koja je počela prije otprilike tri godine. Drugo, smatram se suodgovornim za pacificiranje većeg dijela članstva Odbora jer sam previše obveza preuzeo na sebe i svi su se dobro osjećali dok sam ja radio, jer oni nisu morali. Sad su, međutim, stvari u mnogim aspektima mnogo lošije. Novo je vodstvo proklamiralo obnovu Odbora koja se ne vidi. No, kako više ne sudjelujem u radu Odbora, ne mogu govoriti o detaljima. Ono što mogu reći jest da u šest i pol godina, koliko sam ja bio na čelu HHO-a, nisamo imali nijednu svađu u Odboru, a odnosi među zaposlenicima bili su nedvojbeno bolji nego sada. Stvari su otišle tako daleko da će ured od 1. rujna imati praktički jednog ili dvoje zaposlenika u Zagrebu, a imao ih je sedam.”

Potvrdu o tome da još najmanje dvoje zaposlenika namjerava napustiti HHO Nacional je dobio iz nekoliko izvora, što samoVeljko Miljević je dao ostavku na mjesto potpredsjednika na dan kad je Ivo Banac izabran za predsjednika HHO-aVeljko Miljević je dao ostavku na mjesto potpredsjednika na dan kad je Ivo Banac izabran za predsjednika HHO-a potvrđuje ozbiljnost situacije. Dapače, dobili smo i povjerljivu informaciju da je jedna zaposlenica u ponedjeljak 21. srpnja dobila opomenu pred otkaz. Na pitanje koliko je ljudi iz HHO-a otišlo za vrijeme njegova mandata, Puhovski je rekao da je u tih šest i pol godina otišlo samo troje ljudi, ali nitko u sporu ili svađi. To se, međutim, ne može reći za situaciju u mandatu Ive Banca. U posljednjih nekoliko mjeseci ostavke na funkcije u HHO-u dali su Tin Gazivoda, Zdravko Bazdan i Veljko Miljević, koji je zamrznuo članstvo, a donedavni izvršni direktor Srđan Dvornik napustio je ured HHO-a, baš kao i autor pisma Ranko Helebrant, koji je ranije bio i vršitelj dužnosti izvršnog direktora HHO-a.

Srđan Dvornik, koji je u HHO-u radio od početka 2005., svoju je ostavku Bancu najavio još sredinom siječnja ove godine, no u punom angažmanu bio je sve do kraja ožujka. On objašnjava da je financijska kriza u HHO-u trajala i prije njegova dolaska u siječnju 2005: “Kad sam došao u HHO, nisam zatekao ni jedan trajniji izvor financiranja, odnosno donatora koji bi financirao HHO kao organizaciju koja pomaže neposrednim žrtvama kršenja ljudskih prava. Stoga sam svoj angažman na mjestu izvršnog direktora HHO-a shvatio kao neku vrstu kriznog menadžmenta i u te tri godine uglavnom se bavio traženjem novca za funkciniranje HHO-a. Kad je Banac došao na mjesto predsjednika i kad je osnovan sanacijski odbor u kojem su u početku bili on, Danijel Žderić, Puhovski, Vlatko Silobrčić i Dragomir Vojnić, shvatio sam da me nitko ništa ne pita niti se savjetuje sa mnom kao izvršnim direktorom u protekle tri godine, da im ukažem gdje bi bili problemi. Imam dojam da su izveli neke zaključke promatrajući stvari izvana, ne provjerivši situaciju iznutra. Iz tih su sastanaka zaposlenici bili posve isključeni, umjesto da se provede zajednička analiza i rasprava o tome što smo napravili, što nismo Srđan Dvornik je u siječnju 2008. najavio je ostavku na mjesto izvršnog direktora, a radio je do kraja ožujkaSrđan Dvornik je u siječnju 2008. najavio je ostavku na mjesto izvršnog direktora, a radio je do kraja ožujkanapravili i što bismo mogli napraviti za opstanak HHO-a.” Dvornik je objasnio i pravilo, koje vrijedi u HHO-u, da zaposlenici, koji su plaćeni za svoj rad, ne mogu ujedno biti i članovi HHO-a, a oni koji su članovi HHO-a ili Izvršnog odbora HHO-a ne mogu biti plaćeni za svoj rad. Tako, primjerice, Puhovski za svoj dugogodišnji istaknuti angažman u HHO-u nikad nije dobio ni kunu, baš kao ni Zdravko Bazdan, donedavni potpredsjednik i voditelj podružnice HHO-a u Dubrovniku.

O razlozima svoje ostavke Zdravko Bazdan nije htio razgovarati ni komentirati najnoviju situaciju u HHO-u: “Ovi potresi ne služe nam na čast, ali ostao bih bez komentara. Ja sam u HHO-u od prosinca 1993., a ostavku na mjesto zamjenika predsjednika dao sam upravo zbog stvari koje su se događale u posljednje vrijeme. Ostavku sam najavio na sjednici Izvršnog odbora koja je prethodila plenumu, a prije plenuma podnio sam i pisanu ostavku na mjesto potpredsjenika. Ostao sam još uvijek član jer je HHO dio mene, i svima kojima su na srcu demokracija i ljudska prava. Od osnutka HHO-a u travnju 1993., osim prvog predsjednika i suosnivača HHO-a Ivana Zvonimira Čička, Žarko Puhovski od svih članova i bivših predsjednika HHO-a najviše je napravio za demokraciju i promicanje i zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj. Članovi Odbora na posljednjem plenumu HHO-a, kojem nisam prisustvovao, nepošteno su postupili prema Puhovskom koji je na čelu teTin Gazivoda je u svibnju dao ostavku na mjesto člana Izvršnog odbora HHO-aTin Gazivoda je u svibnju dao ostavku na mjesto člana Izvršnog odbora HHO-a organizacije bio šest i pol godina i koji je usred plenuma dao ostavku i izišao.”

Istaknuti član i potpredsjednik HHO-a od 2003. do 2007. bio je i odvjetnik Veljko Miljević, koji je rekao kako je nedavno istupio iz te organizacije upravo zbog neslaganja s predsjednikom Bancem: “Profesor Banac imao je zamjerke prema meni zbog mog angažmana u slučaju Glavaš. Iako mi je Izvršni odbor dao za pravo, jer sam i prema Ustavu kao odvjetnik bio dužan preuzeti obranu, svoje sam članstvo stavio u mirovanje upravo zato da više ne bi bilo problematizirano zbog mog zastupanja Branimira Glavaša. Osim toga, ne nalazim motiva biti u toj organizaciji dok joj je na čelu Ivo Banac. Neki ljudi obratili su mi se privatno i u tajnosti iznijeli svoje nezadovoljstvo situacijom u HHO-u. Takvu situaciju nismo imali još od 1998.” Miljević ističe osobni angažman bivših izvšnih direktora Tina Gazivode i Srđana Dvornika, koji su sudjelujući u raznim projektima uspijevali pronaći sredstva za funkcioniranje ureda HHO-a i uspijevali funkcionirati bez intervencije Vlade.

“Nismo htjeli uzeti novac od Vlade, iako nam je čak i potpredsjenica Jadranka Kosor svojedobno nudila pomoć, jer bismo tada doveli u pitanje neovisnost svog rada kao nevladine organizacije. Umjesto toga, radije smo prije dvije godine odlučili prihvatiti manje donacije od poduzeća koja imaju čisto poslovanje. Profesor Banac u tom pogledu ima sasvim drugačiji stav. S jedne strane izjavljuje da novca ima te da se on pobrinuo za to, a s druge stanje u uredu nikada nije bilo lošije. Zdravko Bazdan je 18. svibnja dao ostavku na mjesto potpredsjednika HHO-aZdravko Bazdan je 18. svibnja dao ostavku na mjesto potpredsjednika HHO-aTakva situacija i postupanje Ive Banca koje je dovelo do toga da je u posljednjih šest mjeseci otišlo pet-šest najistaknutijih ljudi koji su vodili HHO u zadnjih 10 godina, po mom mišljenju neizbježno vodi do prestanka rada Odbora, barem pod ovakvim rukovodstvom”, dodao je Miljević.

I osnovna zamjerka Helebrantova pisma Bancu odnosi se na ukidanje ili neaktivnost na projektima koji su bili glavni financijski izvor za rad HHO-a posljednjih godina. Putem raznih projekata, poput onih posljednjih kao što su “Monitoring zatvorskog sustava u RH”, “Škola ljudskih prava za srednjoškolce”, raznih ljetnih škola i seminara o zaštiti ljudskih prava, HHO je mogao nastaviti rad i na direktnoj zaštiti ljudskih prava, odnosno takozvanom aktivizmu posebno zbog toga što je interes donatora za direktnu zaštitu ljudskih prava u posljednje vrijeme bio sveden na minimum. Potreba za tim oblikom aktivizma još uvijek postoji pa je potrebna veća snalažljivost u osiguravanju financijskih sredstava za tu namjenu.

Tako je, primjerice, HHO početkom 2006. s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva sklopio ugovor da će u iduće tri godine dobivati 350 tisuća kuna institucionalne potpore godišnje, ali to je pokrivalo samo 7-8 posto njihovih potreba, a taj ugovor istječe ove godine. Osnovni Helebrantov prigovor Bancu odnosi se na nepostojanje strategije kojom bi se namaknula sredstva za rad HHO-a. U proljeće ove godine već se otvorilo pitanje financijske krize u HHO-u. Tada je odjednom stigao novac iz nepoznatog izvora. Banac je i sam na plenumu Odbora izjavio da je HHO dobio 160 tisuća kuna, ali nije objasnio odakle su stigla ta sredstva, iako bi poslovanje HHO-a trebalo biti transparentno. Stoga su se pojavile razne sumnje i nagađanja o tome tko je donirao taj novac. Lista donatora može se vidjeti i na službenim stranicama HHO-a, ali iz nje nije vidljivo kad su posljednji put donacije izvršene ni u kojem iznosu te da li ti donatori i dalje financiraju HHO.

„Nešto je trulo u HHO-u!“

Nakon gotovo 11 godina rada u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava doveden sam u situaciju da ga moram napustiti. Osnovni razlog za tu odluku je zaista neizdrživa situacija i atmosfera u nevladinoj udruzi koja bi trebala brinuti o zaštiti kršenja ljudskih prava drugih građana Republike Hrvatske. No dolaskom aktualnog predsjednika u studenome 2007. počeo je vrtoglavi pad HHO-a koji će, bojim se, biti teško zaustaviti bez radikalnijih zahvata. Kao i mnoge druge nevladine udruge, HHO se zbog smanjenog interesa donatora, i sve veće konkurencije, našao u financijskim poteškoćama. Takva situacija traje već nekoliko godina, i nerijetko su zaposlenici bili u situaciji da primaju plaće sa zaostatkom. Umješnošću u pronalaženju projekata ti su se nedostaci prebrodili, tako da su u konačnici sve plaće bile isplaćivane. Od početka ove godine situacija se bitno promijenila odlukom predsjednika da suspendira postojeće projekte, a kamoli da aplicira za nove, kako bi se domogli sredstava za nastavak rada Ureda HHO-a.

Time ne samo da je ugrozio egzistenciju svih zaposlenih, nego nas je doveo u situaciju da ćemo vjerojatno morati vraćati sredstva za preuzete, a neispunjene obveze. Primjer je projekt „Monitoring zatvorskog sustava u RH“ koji smo dobili od Open Society Institute-a iz Budimpešte. Već uhodani projekt suspendiran je 1. svibnja, nakon samo 4 mjeseca rada na njemu, iz vrlo sumnjivih razloga. Iako su i partneri na projektu, Uprava za zatvorski sustav i B.a.B.e., i donatori bili zadovoljni s formatom i provedbom projekta, predsjednik Banac je iz razloga osobne prirode i već tinjajućeg sukoba sa mnom suspendirao projekt. Do danas nitko od članova odbora, koji su po obrazloženju predsjednika trebali preuzeti koordinaciju od mene, nije napravio ništa, iako ugovorne obveze neumitno teku. Slična situacija se događa i sa projektom „Škola ljudskih prava za srednjoškolce“. Tamo, doduše, nisu suspendirane aktivnosti, ali je suspendirano ispunjavanje financijskih obveza prema dobavljačima za aktivnosti iz projekta, iako obveza financijskog izvještavanja ističe 15. srpnja.

Time dolazimo do glavnog problema, koji je odnosi na financije i njihovo vođenje. Trenutno je HHO dužan svojim djelatnicima plaće za svibanj i lipanj, a uskoro će proći i srpanj. Plaća za travanj je isplaćena tek 15. srpnja, nakon mojih intervencija. Osim toga neplaćenih računa je bilo, u trenutku mog odlaska 1. srpnja, više od 350.000 kuna. Kao raniji zamjenik direktora HHO-a bio sam ovlašteni potpisnik na računu, ali zbog nepovjerenja i pokušavanja skrivanja pravog stanja, oduzeta mi je kartica za Internet bankarstvo. Zapravo je u čitavom Uredu stvorena atmosfera čiste konspiracije, s prijetnjama da je iznošenje bilo kojeg podatka stroga tajna i razlog za izvanredni otkaz. Bilo nam je zabranjeno iznositi podatke čak i članovima Odbora, jer su se stvarale teorije zavjere, pa nikad nije bilo jasno koji je član čiji „igrač“. Predsjednik je sve konce pokušao držati u svojim rukama, a to radi i sada, ponašajući se kao privatni vlasnik, a ne samo kao izabranik među jednakima. Dokle su njegove ambicije sezale pokazuje i slučaj kada se proglasio predsjednikom i direktorom istovremeno, kršeći direktno jasnu statutarnu odredbu o nespojivosti funkcije u Odboru i Uredu. To je spriječeno nemilim događajem kada mu je pogoršano zdravstveno stanje, pa je imenovao v.d. Izvršnog direktora.

Samovolju predsjednika pokazuje i primjer potpune privatizacije službenog automobila VW Passat, doniranog od „Plive“. Iako u donacijskom ugovoru izričito piše da se auto koristi za svrhe terenskog rada HHO-a, on je služio samo predsjedniku i njegovom privatnom vozaču. Taj vozač nije niti zaposlenik HHO-a, ali je, gle slučaja, suprug tajnice g. Banca, i brat Ivana Zvonimira Čička. Istovremeno, zaposlenici su za teren morali koristiti svoje privatne automobile.

O svim ovim stvarima zaista nisam htio javno govoriti prije nego što pokušam razriješiti stvari unutar kuće. Još kao zaposlenik uputio sam 23. travnja pismo predsjedniku i članovima Izvršnog odbora pismo u kojem sam problematizirao određene stvari i pojave unutar HHO-a.

Očekivao sam da je logično da na takav način pokušam potaknuti raspravu, nadajući se da unutar Odbora ima ljudi koji žele boljitak organizaciji čiji su članovi. Jedina reakcija je bilo pismo predsjednika svim članovima Odbora, ali ne i meni, što dovoljno pokazuje nivo komunikacije. U svom pismu predsjednik nije odgovorio niti na jedno problematizirano pitanje, nego se obrušio osobnim uvredama na mene i pojedine druge zaposlenike, za koje je pretpostavio da su moji „jataci“.

Nakon toga je jedino tražio načina da mi uruči otkaz, iako povreda taštine svakako ne može biti zakonski razlog za to. Pokušavši još jednom izazvati bilo kakvu reakciju članova Odbora, poslao sam još jedno pismo, ali niti to nije pomoglo. Tek nakon odlaska na novo radno mjesto uputio sam puno konkretnije pismo s mnogim detaljima koji ukazuju na problematično ponašanje predsjednika. Reakcije su bile iste. Gomila diskvalifikacija na osobnoj osnovi, bez ijednog argumenta, u pismu g. Banca, i nikakva reakcija ostalih članova odbora. Niti situacija u kojoj je odbio zaposlenicima isplatiti plaću, iako je na računu bilo sredstava, nije bila dovoljna da isprovocira reakciju. Taj svoj potez predsjednik je obrazložio „principijelnim razlozima“, iako je teško dokučivo koji oni mogu biti. Na taj način i članovi Odbora posredno podržavaju mobbying i kršenje ljudskih prava zaposlenika od strane osobe koja bi trebala biti lider organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Očito je da se HHO doveo u situaciju gdje je Odbor sam sebi svrha, iako su upravo zaposlenici svojim radom u proteklih 15 godina bili oni koji su gradili ugled organizacije. Kada se Ured svede na predsjednika i njegovu tajnicu, a čemu nastavljanje ovakvog ponašanja najvjerojatnije vodi, biti će kasno da se pokuša spasiti ostatke nekad vrlo relevantne i slavne organizacije.

Iako će moj potez biti protumačen kao doprinos tome, od strane onih koji će htjeti prati svoju savjest, uvjeravam Vas da je moja namjera upravo suprotna. No možda je nekome u interesu da se HHO ugasi u obliku u kojem je do sada funkcionirao, pa da se krene pisati povijest od početka. Ionako je jedina trenutna strategija, da se javnim nastupima u medijski atraktivnim slučajevima stvori privid rada HHO-a, dok se stvarna slika i situacija zataškava na štetu zaposlenika.

Čekao sam određeno vrijeme prije obavještavanja medija kako bi pružio priliku za sređivanje stvari unutar Odbora. No članovi Odbora pokazali su potpunu nezainteresiranost, prepuštajući se letargiji u kojoj su već duže vrijeme. Ima među članovima časnih iznimaka, koji su pokušali nešto napraviti, ali su bili nadglasani poslušnom većinom. Ovo pismo je zaista očajnički pokušaj da se putem medija ukaže na probleme i pokuša naći rješenje, jer kao i u mnogim slučajevima kršenja ljudskih prava to mi je bila zadnja šansa. Stoga još jednom pozivam članove Odbora da smognu hrabrosti i pokušaju spasiti HHO. U prilogu Vam dostavljam kompletnu prepisku između mene i Odbora, gdje ćete naći više detalja o konkretnim problemima.

Ranko Helebrant,
bivši zaposlenik HHO-a


Nekorektno istupanje

DANIJEL ŽDERIĆ, rizničar HHO-a, osudio je razloge istupanja Ranka HelebrantaDANIJEL ŽDERIĆ, rizničar HHO-a, osudio je razloge istupanja Ranka HelebrantaRizničar HHO-a Danijel Žderić rekao je: “Svaka organizacija ima svojih teškoća, no ono što mislim da je nekorektno u istupanju gospodina Ranka Helebranta jest činjenica da se on sada nalazi u drugoj nevladinoj organizaciji gdje želi konkurirati za iste projekte za koje konkurira i HHO i tražiti novac od istih donatora od kojih ga traži i HHO. U tom slučaju, njegovi istupi mogu itekako naškoditi HHO-u i mogu biti motivirani ciljem da novac prijeđe na drugu stranu.” Na pitanje kako komentira činjenicu da je više istaknutih članova istupilo ili dalo ostavke na funkcije u HHO-u, Žderić je rekao kako je riječ o različitim koncepcijama u rukovođenju HHO-a te da svakoj od koncepcija treba dati vremena. Na pitanje koja je strategija Ive Banca, rekao je kako nije ovlašten odgovoriti.

Vezane vijesti

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je danas odluku splitske gradske uprave da izmjeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika