22.07.2008. / 08:45

Autor: Nina Tomljanović

Najtraženiji haški bjegunac

Svjetski mediji o Karadžićevom uhićenju

Njemačka novinska agencija DPA piše da je Karadžić uhićen nakon 13 godina bijega dok je francuska agencija AFP izvijestila da do uhićenja Radovana Karadžića dolazi manje od mjesec dana nakon uhićenja Stojana Župljanina

Nakon što se sinoć pročula informacija da je uhićen jedan od najvećih zločinaca i najtraženijih haških bjegunaca Radovan Karadžić, gotovo sve svjetske i domaće agencije prenijele su trenutno najaktualniju vijest dok su televizijske i radio postaje emitirale izvanredne emisije posvećene Karadžićevom uhićenju.

Tako britanska agencija Reuters navodi kako je Karadžićevo uhićenje bio jedan od najvažnijih uvjeta za put Srbije prema EU te da je do njega došlo uoči današnjeg dolaska glavnog tužitelja Međunarodnog haškog suda Sergea Brammertza u Beograd.

Agencija AP Radovana Karadžića naziva "arhitektom masakra u BiH" i jednim od najtraženijih bjegunaca u svijetu koji je, kako piše, dugo izbjegavao pravdu.

Njemačka novinska agencija DPA piše da je Karadžić uhićen nakon 13 godina bijega dok je francuska agencija AFP izvijestila da do uhićenja Radovana Karadžića dolazi manje od mjesec dana nakon uhićenja Stojana Župljanina. Ističe kako je to još jedan uspjeh proeuropskih vlasti u Beogradu, koje žele ubrzati približavanje Srbije Europskoj uniji.

Zadovoljstvo zbog uhićenja Katradžića izrazio je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kazavši: "To uhićenje, nakon dugog čekanja, jasno manifestira želju nove vlade u Beogradu da se približi EU i pridonese miru i stabilnosti na Balkanu".

Televizije u Crnoj Gori prekinule su svoj redovan program objavivši vijest o uhićenju Karadžića, dok su beogradske televizije B92 i Fox emitirale specijalni informativni program u koji su se uključivali političari, analitičari i nevladine udruge.

Televizija Federacije BiH je objavila snimke sa sarajevskih ulica na kojima se vide kolone vozila kako sa sirenama slave Karadžićevo uhićenje.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika