22.07.2008. / 12:15

Autor: Petra Horvat

Uhićenje Radovana Karadžića

Reakcije europskih čelnika

Na današnjem je sastanku ministara vanjskih poslova EU-e ocijenjeno kako uhićenje jednog od najtraženijih ratnih zločinaca svakako znači pozitivan pomak u pregovorima između Srbije i EU, no šefovi diplomacije izjavili su i kako je i dalje nužno intenzivno raditi na uhićenju Ratka Mladića, kako bi pravda bila zadovoljena

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn danas je na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a izjavio kako sinoćnje uhićenje Radovana Karadžića predstavlja prekretnicu u odnosu Srbije i EU, te kako će se o europskoj budućnosti Srbije raspravljati na Vijeću ministara EU-a. Na redovnom mjesečnom sastanku ministara vanjskih poslova Vijeće EU-a trebalo je bez rasprave usvojiti unaprijed pripremljene zaključke o Srbiji u kojima bi se pozdravilo formiranje nove vlade, ali rasprava o zapadnom Balkanu, tvrdi Rehn, nije bila predviđena. "Ovo pokazuje da je Srbija ozbiljna i sposobna surađivati s Haškim sudom i da je nova vlada odlučna okrenuti leđa nacionalističkoj prošlosti i usmjeriti se prema europskoj budućnosti", dodao je Rehn koji će se popodne u Bruxellesu sastati sa srpskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem. Jeremić je novinarima kazao kako je Srbija odlučna kada je u pitanju njena europska budućnost, te kako je sinoćnje uhićenje Radovana Karadžića to i pokazalo.

EU je sa Srbijom 28. travnja potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i prateći Privremeni sporazum, sa čijom će se primjenom poćeti tek kad Vijeće EU-a ocijeni kako Beograd u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Odluka EU-a o eventualnom odmrzavanju sporazuma najviše ovisi o stajalištu nizozemske vlade, koja je uz Belgiju na tom uvjetu najviše inzistirala.

Javier Solana, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, izrazio je uvjerenje da će Haško tužiteljstvo, nakon Karađićevog uhićenja, ocijeniti kako je ostvarena puna suradnja Srbije s međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Francuski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Bernard Kouchner izrazio je zadovoljstvo Karadžićevim uhićenjem kojeg smo, kako kaže, nakon 13 godina napokon dočekali. Kochner nije želio prejudicirati kakva će biti reakcija EU-a na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova. Kazao je kako o tome odlučuje 27 zemalja članica, koje će reći, tvrdi Kouchner, da je uhićen Karadžić ali da to još nije Ratko Mladić.

Pohvale srpskoj vladi uputio je i finski ministar vanjskih poslova Alexender Stubb koji je ocijenio i kako se od Srbije očekuje još više, te kako je za napredak potrbno uhititi i preostale osumnjičenike. Šef švedske diplomacije Carl Bildt izjavio je kako Karadžićevo uhićenje "jest korak, ali ne mora nužno biti odlučujući korak". Mađarska ministrica vanjskih poslova Kinga Goncz izjavila je da je uhićenje i izručenje osumnjičenika za ratne zločine, u prvom redu Radovana Karadžića i Ratka Mladića, jedan od glavnih uvjeta za suradnju između EU i Srbije.

Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis izrazio je zadovoljstvo uhićenjem čovjeka koji je, prema Davisovim riječima, odgovoran za jedno od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u Europi u zadnjih 60 godina. "Osobito mi je drago što je Karadžićevo uhićenje uslijedilo samo nekoliko tjedana nakon komemoracije za žrtve masakra u Srebrenici.

Slovenski premijer janez Janša ocijenio je kako je uhićenje ratnog vođe bosanskohercegovačkih Srba "važan korak u zatvaranju tragićnog razdoblja nedavne povijesti zapadnog Balkana". Janša je dodao kako će temelji za trajno pomirenje u regiji biti uspostavljeni pravednim suđenjem u Haagu, što je od iznimnog značenja za žrtve ratnog nasilja i njihovu rodbinu. "Slovenija se za europske poticaje Srbiji zauzimala tijekom svog polugodišnjeg predsjedavanja EU-a", rekao je Janša i dodao kako će Slovenija i dalje poticati realizaciju europske perspektive Srbije.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je nadu u skoro izručenje Karadžića haškome pravosuđu gdje će mu se suditi, te dodao kako se napredna i stabilna budućnost Zapadnog Balkana može graditi jedino na pravdi i pomirbi. Jaap de Hoop Scheffer pozvao je i Srbiju i druge zemlje u regiji da nastave ulagati napore kako bi uhitile optužene ratne zločince koji su još na slobodi, uključujući Ratka Mladića.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je Karadžićevo uhićenje "dobra vijest za cijeli Balkan", te kako je srpski predsjednik Boris Tadić kroz taj korak naglasio europsku orijentaciju Srbije. David Miliband, britanski ministar vanjskih poslova, rekao je kako će uhićenje pomoći zatvaranju poglavlja dugogodišnjih sukoba i utrti put svjetlijoj, europskoj budućnosti Srbije i cijele regije. "Karadžićevo je uhićenje iznimno važan dio pravde za svijet u cijelosti", ocijenio je bivši predstavnik EU-a za BiH Paddy Ashdown koji je rekao i da je Karadžić bio umiješan u "najstrašnije i najcrnje razdoblje zločina od Drugog svjetskog rata".

Glasnogovornik Europskih vojnih snaga u EU (EUFOR) Keri Korket pridružio se pohvalama srpskoj vladi i podsjetio kako je EUFOR do sada pružao potporu Haaškom tribunalu prilikom pronalaženja osumnjičenih za ratne zločine i njihovih pomagača, te kako će nastaviti sa potragom za preostalom dvojicom haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Karadžićevu uhićenju prethodilo je posljednjih mjeseci više učestalih akcija pretresa obiteljske kuće Radovana Karadžića na Palama te kuća Karadžićevih ratnih zaštitara na paljanskom području, a u akcijama su sudjelovali pripadnici EUFOR-a i Stožera NATO-a u BiH.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika