23.07.2008. / 13:27

Autor: Nina Tomljanović

Povećanje državnog proračuna

Slovenija na vinjetama zaradila 42,35 milijuna eura

DARS je prodala 1,2 milijuna vinjeta za osobna vozila po cijeni od 35 eura i 20 tisuća vinjeta za motocikle po 17,5 eura, navodi Finance

Osim što su im od početka srpnja omogućile jeftiniju vožnju autocestama, Slovencima je uvođenje vinjeta uvelike povećalo i državni proračun, ocjenjuju slovenski mediji.

Poslovni list Finance, pozivajući se na službene podatke DARS-a, piše da je državna agencija za autoceste u prva 22 dana od puštanja u promet polugodišnjih vinjeta ostvarila prihod od 42,35 milijuna eura. Tomu još treba pridodati i cestarinu od teretnih vozila koja se i dalje naplaćuje starim sustavom, na naplatnim kućicama.

DARS je prodala 1,2 milijuna vinjeta za osobna vozila po cijeni od 35 eura i 20 tisuća vinjeta za motocikle po 17,5 eura, navodi Finance.

Procjenjuje se, navodi list, da je u susjednim državama prodano oko 200.000 vinjeta, pa su rezultati uvođenja odlični ukoliko se usporede s 218,3 milijuna eura, koliko je DARS zaradio naplatom cestarine starim načinom u cijeloj prošloj godini,

Što se tiče kazna za vožnju bez vinjete, koje inače iznose od 300 do 800 eura, na slovenskim je cestama naplaćena 1021 kazna. Time je u državni proračun prispjelo 153 tisuće eura.

Slovenski mediji navode kako se krajem srpnja poprima točan izvještaj o prodanim vinjetama i iskustvima s novim sustavom u DARS-u, ali kako piše, prvi su rezultati ohrabrujući.

U DARS-u, kako navodi RTV Slovenija, odbijaju kritike inozemnih vozača u tranzitu kroz Sloveniju da nisu bili pravodobno i potpuno informirani o vinjetama. Nedavno su u Austriji postavljene posebne tabele s upozorenjem da u Sloveniji na autocesti treba imati vinjetu a njihovo postavljanje se priprema i u Italiji.

Međutim, državna agencija za autoceste navodi da često bilježe slučajeve da vozači iz susjednih i bližih država koji dugo godina putuju kroz Sloveniju ponekad nemaju vinjetu, dok su oni koji dolaze iz udaljenih krajeva njome opremljeni.

Nakon što su uvedene vinjete domaći vozači su vrlo zadovoljni protočnošću prometa i manjim gužvama na cestama, pišu slovenski mediji te navode da su najviše zadovoljni činjenicom da se za nekoliko desetaka eura njima mogu voziti cijele godine.

S druge strane, ima i slučajeva nezadovoljstva pojedinih vozača iz pojedinih sredina oko toga da li je na nekim cestama obvezno imati vinjetu ili ne.

Tako je prosvjede nekih vozača u Mariboru izazvalo tumačenje da je vinjeta obvezna u prolazu kroz kružni tok u blizini tog grada koji vodi prema Pesnici i Murskoj Soboti iako je riječ o regionalnoj cesti, a ne autocesti.Tabla s upozorenjem da je na spomenutom mjestu obvezno imati vinjetu najprije je na žalbu građana skinuta, ali je DARS u ponovljenom postupku uspio dokazati da je riječ o kružnom toku pod njegovom ingerencijom, pa je tabla s oznakom "obvezna vinjeta" ponovo postavljena.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika