23.07.2008. / 16:50

Autor: Petra Horvat

ICTY

Roberts: Nisam bio na strani pobunjenih Srba

Branitelji hrvatskih generala pokušali su osporiti vjerodostojnost Robertsovog svjedočenja, za kojeg tvrde kako je za vrijeme obavljanja dužnosti UN-ova glasnogovornika za kninsko područje bio na strani pobunjenih Srba. Suđenje trojici hrvatskih generala, optuženima za ratne zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, nastavlja se u četvrtak poslijepodne

Bivši glasnogovornik UN-ova sektora Jug Alun Roberts danas je, tijekom svjedočenja na haškom suđenju trojici hrvatskih generala, odbacio tvrdnje da je bio "na strani" pobunjenih Srba i ustvrdio da je svoj posao obavljao profesionalno i nepristrano. Branitelji generala Gotovine, Čermaka i Markača pokušali su dovesti u pitanje vjerodostojnost svjedoka optužbe Robertsa koji je u svom ranijem iskazu optužio hrvatske snage za prekomjerno granatiranje Knina i zločine nad srpskim civilima nakon Oluje u ljeto 1995. godine.

Odvjetnike hrvatskih generala zanimalo je kako je moguće da je za UN kao prevoditelj radio Predrag Šare, koji je sam priznao da je bio agent obavještajne službe tzv. krajine, a ranije je bio prevoditelj haškome optuženiku Ratku Mladiću.
Roberts je rekao kako je o tome obavijestio UN u Zagrebu, no kako je Šare i nakon toga nastavio raditi za snage UN-a u sektoru Jug, kojem je pripadao Knin.

Sve dok mu branitelji nisu predočili relevantne dokumente, Roberts je tvrdio kako nije znao da je riječ o bratu blizancu Nenada Šare, bivšem specijalcu tzv. krajine i Miloševićevom egzekutoru koji je prije godinu dana srpskim policajcima pokazao mjesto gdje je ubijen nekadašnji srpski čelnik Ivan Stambolić. UN-ov je glasnogovornik potvrdio da ga je za špijuniranje i pogrešno informiranje general Gotovina tužio nadređenim časnicima UN-a. Potvrdio je i to da su ga hrvatske vlasti smatrale bliskim tzv. krajinskim vlastima.

"Svoj sam posao informiranja o događajima iz sektora Jug obavio profesionalno", kazao je Roberts i u prilog tomu naveo podatak kako je na toj dužnosti ostao duže od godinu dana, koliko su glasnogovornici UN-a inače radili taj posao prije premještaja na neku drugu dužnost. "Ne vidim ništa sporno ni u tome da, osim u New Yorku, živim i u Banjoj Luci", rekao je Roberts koji tvrdi da njegov profesionalizam ostaje sa njim bez obzira gdje radi.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika