25.07.2008. / 14:50

Autor: Nina Tomljanović

Bivši britanski časnik

'Hrvatski vojnici sustavno su pljačkali i palili kuće'

Dangerfield je optužio pripadnike Hrvatske vojske i Specijalne policije za prekomjerno granatiranje Knina te pljačkanje i paljenje kuća, 4. i 5. kolovoza 1995. godine te kaže kako policija nije ništa učinila da to zaustavi

"U zraku se osjetio miris kuća koje su spaljene, a žene su naricale i plakale. Rekli su nam da su prethodne noći došli Hrvati, spalili selo i poklali ljude i stoku", kazao je Roland Dangerfield, bivši britanski časnik za vezu u UN-ovom sektoru jug, svjedočeći na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Optužio je pripadnike Hrvatske vojske i Specijalne policije za prekomjerno granatiranje Knina te pljačkanje i paljenje kuća, 4. i 5. kolovoza 1995. godine te kaže kako policija nije ništa učinila da to zaustavi. "Granate su padale posvuda...bilo ih je suviše koje su pale na stambena područja da bi to bilo slučajno", rekao je Dangerfield.

"Hrvatski vojnici sustavno su pljačkali kuće, ulazili i izlazili iz njih noseći različite elektronske aparate i sve što im je odgovaralo, radili su što su htjeli", ustvrdio je Dangerfield dodavši kako je nedostatak vojne discipline i kontrole među hrvatskim snagama "bio očit".

Dodao je također kako je to bilo sasvim otvoreno ponašanje i nije se prekidalo „ni onda kada smo mi prolazili pored njih". Pošteđene su bile samo kuće na kojima je pisalo „hrvatska kuća“, ustvrdio je Dangerfield.

Slične prizore pljačkanja i paljenja kuća, kaže, vidio je i u obližnjim Kistanjama te u 70-80 sela u Sektoru jug koliko ih je po njegovoj procjeni spaljeno u nekoliko tjedana nakon Oluje. "Nakon akcije putovao sam po cijelom sektoru jug... većina tog područja bila je u plamenu, a u selima koja gore svakodnevno smo viđali hrvatske vojnike", rekao je Dangerfield te dodao da je specijalna policija UN-ovim promatračima sprječavala ulazak u zapaljena sela.

Procijenio je da vojska krajine, kako je rekao, nije imala ni blizu dovoljno naoružanja da se odupre operaciji kakva je bila Oluja. "Nisam niti vidio da su vojnici ili dužnosnici tzv. krajine sudjelovali u evakuaciji civilnog stanovništva uoči te vojno-redarstvene akcije“, kazao je Dangerfield na suđenju u Haagu.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika