25.07.2008. / 15:37

Autor: Petra Horvat

Preminuo Ranko Helebrant

Iznenadna smrt borca za ljudska prava

Osobe koje su ga osobno poznavale tvrde da se Helebrant nije žalio na probleme sa srcem, pa pretpostavljaju kako su posljednji događaji oko HHO-a, za njega ipak bili previše

Ranko Helebrant, bivši zamjenik izvršnog direktora Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) preminuo je noćas od posljedica infarkta. Helebrant, koji se još jučer osjećao dobro, bio je na službenom putu u Bijeljini, gdje je preminuo u snu.

Podatak o njegovoj smrti potvrdili su Žarko Puhovski, bivši predsjednik HHO-a, i Sanja Sarnavka iz udruge B.A.B.E. Helebrant je nedavno, zbog sukoba s Ivom Bancem, napustio HHO nakon 11 godina rada u toj instituciji, nakon čega je od 1. srpnja radio u udruzi B.A.B.E.

Medijima je vijest o iznenadnoj smrti javila Vesna Teršelić iz udruge Documenta, koja u svom pripćenju navodi kako je Helebrant bio "neumoran u pomaganju povrijeđenima", te kako je svojim primjerom podsjetio da je uloga organizacija za ljudska prava kritizirati Vladu. Helebrantovi prijatelji i dugogodišnji suradnici, šokantnu vijest o iznenadnoj smrti dočekali su s tugom i nevjericom.

Komemoracija će se održati idući tjedan u prostoru Centra za ljudska prava u Zagrebu, a podatak o vremenu održavanja komemoracije za sada je nepoznat.

Osobe koje su ga osobno poznavale tvrde da se Helebrant nije žalio na probleme sa srcem, pa pretpostavljaju kako su posljednji događaji oko HHO-a, o čemu je Nacional pisao u posljednjem broju, za njega ipak bili previše.

Vezane vijesti

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je danas odluku splitske gradske uprave da izmjeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika