25.07.2008. / 19:47

Autor: Hrvoje Šimičević

Istočni Glasgow 'pripao' nacionalistima

Poraz koji bi mogao uzrokovati prijevremene izbore

"Pobjeda SNP-a nije samo politički potres na razini Richtera. To je epicentar događaja, a njegove bi se posljedice mogle osjetiti sve do britanskog parlamenta", kazao je kandidat SNP-a John Mason u pobjedničkom govoru

Još jedan poraz za britanskog premijera Gordona Browna. Istočni Glasgow, tradicionalno uporište laburista, pokazalo se posljednjim izvarednim izborima kao još jedan reprezentativni pokazatelj pada popularnosti vodeće stranke u Britaniji u recentnom razdoblju.

Problem za Brownovu administraciju utom je veći ako se u obzir uzme činjenica da su pobjedu u Glasgowu odnijele nacionalističkle struje, koje se zalažu za ocijepljenje Škotske od Velike Britanije.

Retorika članova pobjedničkog SNP-a istovjetna je recentnim sličnim Brownovim porazima u Škotskoj. "Pobjeda SNP-a nije samo politički potres na razini Richtera. To je epicentar događaja, a njegove bi se posljedice mogle osjetiti sve do britanskog parlamenta", kazao je kandidat SNP-a John Mason u pobjedničkom govoru.

Analitičari ističu kako je posljednji pokazatelj Brownovog pada popularnosti ozbiljna poruka te veliki izazov aktualnom premijeru, kojeg se upravo iz tabora laburista poziva da ozbiljno nakon 13 mjeseci vodstva razmisli o nastavku svog mandata. Koliko su značajni rezultati posljednjih lokalnih izbora u Škotskoj, pokazuju predviđanja velikog broja političkih analitičara, koji smatraju kako će uvjetovati prijevremene opće izbore u Velikoj Britaniji.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika