29.07.2008. / 08:22

Autor: Nacionalova redakcija

Priznanje Hrvatskoj

HV popunjava NATO-ove stožere

Premda Hrvatska još uvijek nije članica NATO-a, u njegovim zapovjedništvima, školama i agencijama već neko vrijeme radi 19 hrvatskih časnika i dočasnika. Jedina žena među 19 djelatnih vojnih osoba je pukovnica Ojdana Žužul. Ona je u združenom savezničkom vojnom zapovjedništvu koje je smješteno u vojnoj bazi nedaleko od nizozemskoga grada Brunssuma i radi kao stožerni časnik u odsjeku za programiranje, te se bavi vojno-civilnom suradnjom. Društvo Ojdani Žužul u Brunssumu rade bojnik Oto Horvat na poslovima stožernog časnika u Odjelu za potporu operacijama i časnički namjesnik Davor Petek, stručnjak za administrativne poslove.

Trojica časnika, pukovnici Mijo Validžić i Tadija Lučić te brigadir Ivica Olujić, nalaze se u američkoj mornaričkoj bazi Norfolk gdje je Zapovjedništvo za transformaciju NATO-a koje objedinjuje NATO-ovo Središte za združeno ratovanje, Središte za obuku združenih snaga i Središte za združenu raščlambu i naučene lekcije. Pukovnik Validžić je dulje vrijeme radio u Središtu za mirovne operacije u Rakitju, a 2006. boravio je u Guatemali gdje je u sklopu UN-a bio predavač, odnosno voditelj četverotjednog tečaja za vojne promatrače. Bio je prvi stranac instruktor tečaja na engleskom jeziku na kojem se okupilo 10-ak polaznika iz srednjoameričkih država Guatemale, Hondurasa i El Salvadora.

U Vrhovnom zapovjedništvu savezničkih snaga u belgijskom Monsu nalaze se dvojica visokih hrvatskih časnika i jedan dočasnik. Kapetan bojnog broda Ivan Anić obnaša dužnost načelnika odjela za obuku i izobrazbu, pukovnik Predrag Mikulić jedan je od ključnih ljudi za logističku potporu snagama NATO-a na terenu u bilo kojem dijelu svijeta, a nadnarednik Krunoslav Stankić svaki dan nailazi na vrlo povjerljive podatke, jer se nalazi na mjestu stožernog dočasnika za automatsku obradu podataka.

Pukovnik Miroslav Zekušić, bojnik Dražen Budinski i kapetan fregate Vatroslav Carev su u Napulju na dužnostima stožernih časnika za planiranje i programiranje, a u Lisabonu su bojnik Dean Kranjčec i pukovnik Sendi Radić. Kapetan fregate Vatroslav Carev bio je 2003. na čelu hrvatskog kontingenta u mirovnoj misiji u Eritreji i Etiopiji. Bojnik Dražen Budinski bio je načelnik Odjela za obuku u Središtu za međunarodne vojne operacije u Rakitju, a usto je bio u mirovnoj misiji u Sijera Leoneu.

U NATO-ovoj školi u Oberammergauu pukovnik Marin Karačić i bojnik Darko Vukosavić su instruktori-direktori tečaja, a pomaže im časnički namjesnik Valentino Čizmadija. Na obrambenom koledžu NATO-a u Rimu kao stožerni časnik za izobrazbu radi pukovnik Danijel Vovk. Premda nije časnik Hrvatske vojske, treba reći kako je i dr. Dragan Lozančić predavač na kolegiju za međunarodne sigurnosne studije pri Centru Marshall u Garmisch-Partenkirchenu. On je bivši načelnik Uprave za međunarodnu suradnju i bivši zamjenik ravnatelja Vojno-tehničkog savjeta MORH-a.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika