Objavljeno u Nacionalu br. 663, 2008-07-29

Autor: Nacionalova redakcija

Prerani odlazak borca za ljudska prava

Helebrant iznenada umro nakon razlaza s Bancem

Ranko HelebrantRanko HelebrantRanko Helebrant, bivši zamjenik izvršnog direktora Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), iznenada je od posljedica infarkta preminuo u noći s 24. na 25. srpnja, nepunih 10 dana otkako je medijima uputio otvoreno pismo o teškoj situaciji u HHO-u, za koju je okrivio aktualnog predsjednika te organizacije Ivu Banca. Osim portala H-alter.org, net.hr, Radija 101 i Glasa Slavonije nijedan medij nije prenio Helebrantove optužbe na račun Ive Banca, a slično je prošla i vijest o njegovoj smrti, kojoj je većina medija dala tek nekoliko redaka i tek površno spomenula njegovo pismo.

Nacional je, međutim, u prošlom broju objavio pismo Ranka Helebranta (u cijelosti na internetskoj stranici www.nacional.hr) i izjave ostalih bivših zaposlenika i članova HHO-a koji su dali otkaze na svoje funkcije u posljednjih devet mjeseci, otkad je na čelu HHO-a Ivo Banac. Ivo Banac nije želio komentirati Helebrantove optužbe o teškoj financijskoj situaciji u HHO-u i velikom kašnjenju plaća zaposlenika kao i autoritativnom načinu vođenja HHO-a. Nije čak želio odgovoriti ni direktno Ranku Helebrantu na njegovo prvo, interno i dobronamjerno pismo poslano još 23. travnja. Ranko Helebrant odlučio je istupiti u javnost tek nakon što mu Ivo Banac nije odgovorio ni na drugo pismo kao ni na još dva pisma koja je uputio Izvršnom odboru HHO-a. Sva ta pisma Nacional je objavio na svojoj internetskoj stranici.

Ranko Helebrant u HHO-u je radio 11 godina, a njegova smrt na službenom putu s predsjednicom udruge B.a.B.e. Sanjom Sarnavkom u Bijeljini, gdje su zajedno bili na jednom seminaru, šokirala je i rastužila brojne njegove kolege i suradnike iz mnogih nevladinih organizacija s kojima je surađivao. Njegovu komemoraciju stoga je odlučilo organizirati nekoliko nevladinih organizacija u prostorijama Centra za ljudska prava. No pitanje koje će se svima njima nametnuti je tko će i hoće li, nakon Ranka Helebranta, smoći hrabrosti ponovo aktualizirati pitanja koja je on postavio

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika