30.07.2008. / 17:52

Autor: Hrvoje Šimičević

'Olimpijski duh' na Internetu

Olimpijske igre u znaku cenzure

Oglasili su se iz Međunarodnog olimpijskog odbora, organizacije čiji je čelnik prije dvije godine decidirano tvrdio kako cenzure neće biti, ističući kako su već otprije bili upoznati naumom kineskih vlasti

Nekoliko dana uoči otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu, međunarodni medijski djelatnici koji se u Kini već pripremaju za praćenje sportskih događaja, reprezentativno su jednim klikom mišem mogli uvidjeli kakav će biti cenzorski tretman nadolazeće manifestacije, od strane tamošnjih vlasti. Naime, danas je objavljeno kako će pristup pojedinim internetskim stranicama biti blokiran. U cenzuru, aparatu 'represije' simptomatičnom za najmnogoljudniju državu na svijetu, mogli su se uvjeriti svi novinari koji su htjeli posjetiti pimjerice stranice udruga za ljudska prava, radijskih programa koji kritiziraju kinesku vlasu ili pak stranice raznih političkih pokreta, ideološki suprostavljenih službenom Pekingu.

Neće se moći pristupiti primjerice stranicama vezanim uz pokret Falun gong, uz obrazloženje da se radi o 'kultu' koji je prema kineskim zakonima zabranjen. Osim 'kulta', cenzurirana je službena stranica međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, koja u posljednjih nekoliko godina u svojim izvještajima, Kinu stavlja na sam pijededstal kršitelja ljudskih prava u svijetu. Pitanje Tibeta, jednog od glavnih problema s kojim se u međunarodnom kontekstu Kina od početka godine suočava, također je predmetom zabrane i na Mreži, a cenzura je upotrebljena i u slučaju nekih stranica s agencijskim vijestima.

Kineski dužnosnici objavili su pak kako će svim novinarima, od ukupno 20 tisuća koliko je akreditirano za Igre, biti omogućen rad za izvještavanje o svim što ima veze s njihovim poslom, ističući kako se donedavno najavljivana sloboda internetskog pretraživanja odnosila zapravo na određene stvari, a ne na neograničen pristup internetu. "Za vrijeme Igara osigurat ćemo dostatan pristup internetu za medije.

Naše je obećanje bilo da će novinari moći koristiti internet za svoj rad tijekom Olimpijskih igara pa smo im osigurali da to i čine", objasnio je Sun Weide, glasnogovornik organizacijskog odbora. “Great firewall of China”, naziv je glavnog 'aparata' za nadziranje i 'filtriranje' informacija na Internetu, a djelatnici su fokusirani na sve sadržaje koje vlasti smatraju neprimjerenima, nezdravima ili opasnima. Oglasili su se i iz Međunarodnog olimpijskog odbora, organizacije čiji je čelnik prije dvije godine decidirano tvrdio kako cenzure neće biti, ističući kako su već otprije bili upoznati naumom kineskih vlasti.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika