01.08.2008. / 10:15

Autor: Hrvoje Šimičević

Kineski aparat 'pokleknuo'

U Pekingu ipak bez internetske cenzure

Kina je o cenzuri odaslala objavu prije dva dana, ističući kako se njihova prijašnja retorika odnosila zapravo na dio da će omogućiti rad svim novinarima, u domeni njihovog posla. Obećanje o apsolurnoj slobodi pretraživanja, objašnjavali su iz Pekinga nikad nisu dali

Nakon što je prije dva dana najavljena internetska cenzura za vrijeme Olimpijskih igara u Pekingu, Međunarodni olimpijski odbor i kineski organizatori dogovorili su se da će se skinuti sve zabrane za otvaranje određenih internetskih stranica, poput donedavno ciljanih i u Kini i dalje zabranjenih stranica raznih civilnih udruga, boraca za ljudska prava ili pak kineskih disidenata. Kina je zajedno s MOO-om obećavala mjesecima unazad kako će 20 tisuća medijskih djelatnika akreditiranih iz cijelog svijeta moći slobodno pretraživati Internet, bez blokade na određene sadržaje.

Međutim, od početka tjedna brojni su se novinari žalili na spor pristup internetu, te da ne mogu otvoriti sadržaje određenih udruga, poput primjerice Amnesty International stranice; udruge koja u posljednjih nekoliko godina Kinu stavlja na pijedestal kršitelja ljudskih prava u svijetu. Kina je o cenzuri odaslala objavu prije dva dana, ističući kako se njihova prijašnja retorika odnosila zapravo na dio da će omogućiti rad svim novinarima, u domeni njihovog posla. Obećanje o apsolutnoj slobodi pretraživanja, objašnjavali su iz Pekinga nikad nisu dali.

Na udaru zabrane pristupa našle su se stranice stranih organizacija koje se bore za ljudska prava, stranica pokreta Falun Gong, te nekoliko radijskih programa poput američkoga Radio Free Asia i njemačkog Deutsche Wellea. Informaciju za Reuters potvrdio je Gunilla Lindberg, potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, organizacije koju su po objavi o cenzuri najviše kritizirali za iskazano licemjerje, jer su, unatoč tomu što su dosta vremena imali saznanja o ovomu, uporno tvrdili kako cenzura ne dolazi u obzir.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika