02.08.2008. / 11:30

Autor: Katarina Zorić

Zahtjev HNB-u

Srpska banka u Hrvatskoj za Srbe povratnike

"Do ove jeseni imat ćemo sve potrebno za podnošenje zahtjeva kako bismo od HNB-a mogli dobiti suglasnost. Rok unutar kojega HNB rješava takve stvari jest između šest i devet mjeseci", rekao je Pupovac

Srpsko narodno vijeće do jeseni planira predati zahtjev Hrvatskoj narodnoj banci za osnivanje Srpske banke u Hrvatskoj, najavio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

"Do ove jeseni imat ćemo sve potrebno za podnošenje zahtjeva kako bismo od HNB-a mogli dobiti suglasnost. Rok unutar kojega HNB rješava takve stvari jest između šest i devet mjeseci", rekao je Pupovac Večernjem listu.

Buduća banka srpske zajednice u Hrvatskoj nastavit će tradiciju nekadašnje moćne predratne financijske institucije u Hrvatskoj Srpske banke o čemu je Nacional već pisao.

Srpska banka u Hrvatskoj ima za cilj oživjeti povratničke sredine i Srbima povratnicima omogućiti povoljne kredite koje su dosad teško dobivali zbog male vrijednosti imovine.

Pupovac ističe da su dioničari stare Srpske banke u Hrvatskoj uz Srbe bili i Slovenci, Mađari, Talijani, Nijemci, Hrvati, među kojima i najveći hrvatski kipar Ivan Meštrović. Najavljuje i da će nova Srpska banka nastaviti multietničku tradiciju, ali o imenima dioničara u Hrvatskoj još ne želi razgovarti.

"U razgovorima s Izvršnim vijećem Vojvodine koje vodi brigu o povratku pronašli smo ozbiljnog partnera u novosadskoj Metals banci, jednoj od rijetkih preostalih državnih banaka u Srbiji. U Hrvatskoj razgovaramo s više potencijalnih partnera – institucijama i bankama koje će se sigurno odlučiti za to da participiraju bilo u osnivačkom ulogu, bilo u poslovnoj suradnji, ali još ne bih o imenima. Mogu samo reći da je osnivačka dioničarska knjiga još otvorena", istaknuo je Pupovac. On očekuje da će osnivanje te banke donijeti novu kvalitetu u gospodarskim odnosima između Srbije, Hrvatske i drugih zemalja u regiji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika