03.08.2008. / 17:09

Autor: Katarina Zorić

Beograd

Tadić: Očekujem od RH ispriku za zločine

Zatražio je od hrvatskih vlasti da ispitaju zločine počinjene za vrijeme vojno-redarstvene akcije "Oluja" 1995. godine, kao i da se intenzivira i ubrza potraga za nestalima u toj akciji

Srpski narod godišnjicu akcije "Oluja", u kojoj je ubijeno i nestalo blizu 2.000 ljudi, oplakuje kao dan velike tuge i nesreće, izjavio je danas sbrijanski predsjednik Boris Tadić koji očekuje od Hrvatske ispriku za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda.

"Dobro je poznato da sam uputio ispriku svim narodima za zločine koje su počinili pripadnici moga naroda. Nisam čuo riječ isprike predstavnika drugih država za zločine koji su učinjeni nad pripadnicima srpskog naroda", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Zatražio je od hrvatskih vlasti da ispitaju zločine počinjene za vrijeme vojno-redarstvene akcije "Oluja" 1995. godine, kao i da se intenzivira i ubrza potraga za nestalima u toj akciji.

"Tražim i da se izvrši ekshumacija i da se oni ljudi, pripadnici moga naroda koji žive u neizvjesnosti o sudbini najbližih, rasterete muka. To je obveza i Srbije kad su u pitanju žrtve drugih naroda", istaknuo je Tadić

Srbijanski predsjednik je rekao da je u "Oluji" ubijeno ili nestalo oko 1600 Srba, a iz Hrvatske protjerano je njih oko 250 tisuća.

Ispriku, kazao je Tadić, očekujem zbog obitelji žrtava i budućnosti odnosa zemalja nastalih od bivše SFRJ, koje neće moći ući u Europsku uniju dok ne riješe ta pitanja, pri čemu nije dovoljna tek suradnja s Haškim sudom, već i konkretan rad državnih institucija na pronalaženju žrtava.

"Kao što inzistiramo na poštivanju europskih vrijednosti u Srbiji, inzistirat ćemo na poštivanju europskih vrijednosti i u svim državama regije, uključujući i Hrvatsku. Ovo je pitanje od kojega, kao predsjednik države, neću odustati", rekao je Tadić.

Srbijanski predsjednik rekao je također da Srbija ne odustaje od dva najveća državna interesa Europe i Kosova, ali neće pristati niti na ucjene radi ispunjenja tih ciljeva.

U svome prvom obraćanju novinarima nakon uhićenja te izručenja Haškome sudu (ICTY) optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Tadić je u nedjelju rekao da je Srbija dokazala da surađuje ICTY-jem i da će tu suradnju i nastaviti stoga na nju nije potrebno činiti nikakve nove pritiske.

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika