06.08.2008. / 13:54

Autor: Nina Tomljanović

Konferencija za novinare

SDP: HDZ-ova vlast građane dijeli na bogate i siromašne

SDP je ocijenio da je ovo još jedan pokazatelj da HDZ-ova vlast građane dijeli na bogate i siromašne, one koji zdravstvenu zaštitu mogu platiti i one koji ne mogu

SDP je danas održao konferenciju za novinare na kojoj su zastupnici izrazili protivljenje privatizaciji zdravstvenog sustava kao i najavama ministra Darka Milinovića o mogućnosti da se uz postojeće obvezno zdravstveno osiguranje uvede još jedno, ono privatnih osiguravajućih kuća.

Tako je SDP ocijenio da je ovo još jedan pokazatelj da HDZ-ova vlast građane dijeli na bogate i siromašne, one koji zdravstvenu zaštitu mogu platiti i one koji ne mogu.

"Priča od dupliranju obveznog zdravstvenog osiguranja, nekakva dva stupa, još je jedna umotvorina iz radionice ministra, sponzorirana mentorstvom privatnih osiguravatelja, koja vodi računa o krupnom kapitalu i profitu nekolicie, a zanemaruje koncept solidarnosti, dostupnosti i sveobuhvatnosti zdravstva prvog predsjednika Svjetske zdravstene organizacije Andrije Štampara ", rekao je Željko Jovanović na konferenciji za novinare.

O Milinovićevim najavama o mogućnosti da zaposleni građani dva od ukupno 15 posto zdravstvenog doprinosa uplaćuju u privatne osiguravajuće tvrtke, Jovanović je kazao da one pokazuju da ni ministar niti HDZ nemaju odgovore kako osigurati novac za stabilan zdravstveni sustav koji neće biti opterećen stalnim deficitom."Braća Grimm dobila su dostojnu konkurenciju u Sanaderovim ministrima, jer nam stalno pričaju bajke, pa tako stiže i bajka o reformi zdravstva", rekao je Jovanović, koji je za ministra Milinovića kazao da "kao i svi Sanaderovi ministri predstavlja šampiona u nesposobnosti".

SDP-ovac Mirando Mrsić također smatra da proteklih mjeseci Vlade potvrđuje kako HDZ nema viziju, strategiju ni plan kako provesti reformu zdravstva koja bi uključivala i veću ili barem postojeću kvalitetu zdravstvene zaštite. "Nema vizije ni reforme, samo se puštaju probni baloni da se vidi kako će struka i javnost reagirati", rekao je Mrsić.

Korjenita reforma zdravstva nije samo financijske naravi niti "vulgarna privatizacija", ističe Mrsić te dodaje da se ona mora temeljiti na Štamparovim porukama. Podsjetio je kako se u središtu svih aktivnosti zdravstvenog sustava mora nalaziti čovjek.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika