07.08.2008. / 09:33

Autor: Hrvoje Šimičević

Haški bjegunac

Blic: Mladićevo uhićenje do kraja kolovoza

Blic navodi kako je akcija uhićenja, u slučaju da se izvede u kolovozu, jedinstvana prilika jer je to 'mrtav mjesec' u kontekstu političkih zbivanja, u kojem bi se, između ostalog, maksimalno smanjio manevarski prostor Radikalima za 'podgrijavanje situacije' retorikom viđenom nakon Karadžićeva uhićenja

Pozivajući se na visokopozicionirani izvor iz srbijanske vlade, beogradski Blic je u današnjem izdanju objavio kako bi se prema svemu sudeći Ratko Mladić trebao naći u Haagu do kraja kolovoza. Prema izvorima Blica, tim obavještajaca koji je striktno zadužen za lociranje i hvatanje Karadžića, ne ide na godišnje odmore i maksimalno se priprema za Mladićevo uhićenje.

Blic navodi kako je akcija uhićenja, u slučaju da se izvede u kolovozu, jedinstvana prilika, jer je to 'mrtav mjesec' u kontekstu političkih zbivanja, u kojem bi se, između ostalog, maksimalno smanjio manevarski prostor Radikalima za 'podgrijavanje situacije' retorikom viđenom nakon Karadžićeva uhićenja. S druge strane, ovo bi uhićenje uvelike utjecalo na izvješće haškog tužitelja Sergia Bremmera Europskoj Komisiji po pitanju suradnje Beograda s Tribunalom. Naime, njegov prvotno najavljeni posjet Beogradu za početak kolovoza, odgođen je na kraju od strane službenog Beograda za rujan.

Uhićenje Karadžića dodatno je 'olabavilo' godinama građen antagonizam u javnom mnijenju te pripremilo građane 'Srbije' na uhićenje drugog bjegunca. Kratak vremenski period između dva uhićenja uvelike bi olakšao situaciju Srbiji, a novoj vladi nakon rezultata napravljenih u razdoblju od dva mjeseca, povećao kredibilitet kod skeptičnijih zemalja članica, koje su Karadžićevo uhićenje vidjele kao malu etaqpu ka približavanju Srbije Uniji. Ako bi se hvatanje Mladića zbilja sprovelo u djelo, očekivanje je službenog Beograda dobivanje kandidature za članstvo već do kraja godine, te istovremeno s tim i datum za početak pregovora sa EU, kao i nešto pragmatičnije ocjene po pitanju prvotnih koraka predpristupnim reformama, piše Blic.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika