07.08.2008. / 16:33

Autor: Petra Horvat

Kina

Sarkozy predao Pekingu popis zatočenika zbog ljudskih prava

Prema podacima organizacije za borbu za ljudska prava Amnesty International u Kini je trenutno u zatvorima oko pola miliona ljudi bez ikakve optužnice ili suđenja

Francusko ministarstvo vanjskih poslova danas je priopćilo da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u ime Europske unije predao Pekingu popis s imenima zatočenika i boraca za ljudska prava.

Glasnogovornik Quai d'Orsayja Romain Nadal izjavio je kako je Sarkozy "upravo u ime EU predao kineskim vlastima popis pojedinačnih slučajeva zatočenika i aktivista za ljudska prava".

Nadal je podsjetio da je Sarkozy prilikom posjeta Europskom parlamentu u Strasbourgu 10. srpnja obećao europskom zastupniku i dopredsjedniku skupine Zelenih Danielu Cohnu-Benditu da će se zauzeti za slučajeve koji mu se predoče.

Glasnogovornik je dodao i kako uz pojedinačne slučajeve s popisa na koji se EU poziva u redovitom dijalogu s Kinom glede ljudskih prava, popis predan kineskim vlastima obuhvaća sve slučajeve za koje su Daniel Cohn-Bendit i organizacija za ljudska prava ocijenili da ih treba navesti.

Sarkozy danas putuje u Peking, gdje će sutra nazočiti svečanom otvorenju Olimpijskih igara.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika