08.08.2008. / 08:55

Autor: Hrvoje Šimičević

Nakon završetka mandata

Mesić: Ostajem politički aktivan, ali bez stranačke pripadnosti

Mesić je kazao kako će se njegov dosadašnji politički put nastaviti. Kako kaže, i dalje će ostati promotor hrvatske politike, a postpredsjedničke privilegije će mu omogućiti da ispuni taj naum

Predsjednik Republike Stjepan Mesić poručio je iz Pekinga kako će, po završetku aktualnog mandata, nastaviti s političkim djelovanjem, ali ne kao član neke stranke, već kao promotor hrvatske politike, 'na način kako to radi sada'. "Kao bivši predsjednik imam pravo na ured predsjednika, osiguranje, vozača, tajnicu i ostale pogodnosti koje će mi pomoći da i dalje ostanem politički aktivan", kazao je Mesić, prilikom otvaranja Hrvatske kuće u Pekingu, uoči večerašnjeg svečanog otvaranja Olimpijskih igara, prenijele su agencije.

Kako je najavio, Mesić će tijekom posjeta s kineskim kolegom Hu Jintaom razgovarati većinom o gospodarskim temama. "Kina je ogromna zemlja i gospodarska velesila, te je nemoguće da hrvatsko gospodarstvo bude prisutno na cijelom prostoru Kine, ali se zato otvaraju mogućnosti poslovne suradnje na razini pokrajina i gradova", kazao je Mesić, dodavši kako Hrvatska s Kinom nema niti jedno neriješeno pitanje. Kao jedan od glavnih gospodarskih elemenata suradnje, Mesić je istaknuo brodogradnju, te povećanje upotrebe hrvatskih luka za mjesta najlakšeg ulaska kineskih proizvoda u srednju i istočnu Europu.

Predsjednik Stjepan Mesić se dotaknuo i nadolazećih Olimpijskih igara, percipiranih u političkom kontekstu, jer su zbog konstantnih kršenja ljudskih prava u Kini i Tibetu, brojni svjetski državnici prijetili bojkotom večerašnjeg otvaranja. Mesić je kazao kako politici jednostavno nema mjesta u sportu, ' iako je to ponekad nemoguće, kao što je to slučaj s ovim Igrama u Pekingu'. Dodao je kako nije moguće univerzalne vrijednosti štititi samo kroz jedan model, već se mora ' dopustiti postojanje više modela'.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika