08.08.2008. / 15:15

Autor: Petra Horvat

Peking 2008

Započelo svečano otvaranje Igara XXIX. olimpijade

Olimpijske igre odavno su prestale biti samo najveće multisportsko natjecanje i prerasle su u spektakularan događaj, a ceremonija otvaranja ovogodišnjih igara u Pekingu otpočela je veličanstvenim vatrometom

Danas je u osam sati navečer po lokalnom vremenu, na pekinškom Nacionalnom olimpijskom stadionu nazvanom "Ptičje gnjezdo" velikim vatrometom započeo spektakl svečanog otvaranja Igara XXIX. olimpijade. Današnji datum, 8. kolovoza, nije slučajno odabran za početak igara jer se broj osam smatra sretnim brojem u kineskoj tradiciji, a piše se i izgovara isto kao i riječ sreća.

Na Olimpijskim igrama nastupit će 204 država čije će boje zastupati 10 500 sportaša koji će se natjecati u 28 sportova i 302 sportske discipline. Za praćenje događaja akreditiralo se 20 000 novinara, fotoreportera i TV osoblja, koji će pratiti natjecanja koja će se održati na 31 borilištu u sedam kineskih gradova. Za sigurnost sudionika i gledatelja brinu se 70 000 volontera i 210 000 ljudi.

Mimohod sportaša tradicionalno je započeo izlaskom grčkih olimpijaca. hrvatske olimpijce, njih 105, atletskom je stazom poveo rukometaš Ivano Balić.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika