09.08.2008. / 10:28

Autor: Petra Horvat

Sa hitne sjednice Vijeća sigurnosti

Čurkin: Rusija se nikada neće odreći regije

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je dvije hitne sjednice o krizi u Gruziji u posljednjih 12 sati. Gruzijska i ruska strana međusobno si predbacuju odgovornost za napade u kojima je poginuo velik broj civila i mirovnjaka, a Rusi poručuju kako se neće odreći Južne Osetije

Članice Vijeća sigurnosti UN-a sinoć se nisu uspjele dogovoriti oko izjave kojom bi se pozvalo sukobljene strane da odustanu od uporabe sile u Južnoj Osetiji. Vitalij Čurkin, ruski veleposlanik pri UN-u, rekao je da je Gruzija ciljano gađala ruske mirovne snage u Južnoj Osetiji. Čurkin je na toj drugoj hitnoj sjednici o krizi u posljednjih 12 sati Gruziju optužio za etničko čišćenje i rekao da je situacija "toliko katastrofalna da je međunarodni Crveni križ zatražio humani koridor".

Moskva je navela kako je ulazak ruskih snaga odgovor na Gruzijski pokušaj da preuzme kontrolu nad Južnom Osetijom. Gruzijski veleposlanik Irakli Alasania odbacio je ruske optužbe, kazavši da se Gruzija brani od ruske agresije, a dodao je i da su ruske snage gađale civilne mete i infrastrukturu u Gruziji.

Veliposlanik je ustvrdio kako gruzijske vojne snage nisu gađale mirovnjake, a ruskog je kolegu izravno pitao hoće li prestati sa zračnim napadima. Čurkin je na novinarsko pitanje jesu li ruske zračne snage gađale civilna postrojenja u gruzijskoj luci Poti odgovorio kako nema takve informacije.

Gruzijski veleposlanik Alasania rekao je da separatiste podržava Rusija koja je jedina odgovorna za etničko čišćenje. "Rusija se nikada neće odreći regije", izjavio je Čurkin, koji je izvijestio novinare da pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a nisu postigle suglasnost o novom nacrtu sporazuma.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika