10.08.2008. / 11:17

Autor: Petra Horvat

Treći dan sukoba

Gruzija se povukla iz Južne Osetije

Rusija je i danas nastavila s bombardiranjem klanca Kodori, a abhaski separatisti, koji su Osetima obećali potporu, počeli su vojnu akciju ne bi li istjerali gruzijske snage. Ruski vojni brodovi provode pomorsku blokadu Gruzije, koja je pripćila da se povlači iz Južne Osetije

Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova danas je priopćilo kako je Gruzija povukla svoje snage iz Južne Osetije. Glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova kazao je kako je došlo do potpunog povlačenja. Konvoj gruzijskih vojnih vozila sa vojnicima i topništvom viđen je u povlačenju iz Južne Osetije kroz selo Ergneti.

Kremaljski glasnogovornik izjavio je kako su vidjeli medijska izvješća te kako sad ispituju stvarnu situaciju. "Gruzijski vojnici samo su se premjestili iz Chinvalija, no i dalje su u Južnoj Osetiji", kazao je gruzijski ministar reintegracije Temur Yakobashvili.

Rusija je danas nastavila s bombardiranjem klanca Kodori, jedinog dijela separatističke republike Abhazije koji kontrolira Gruzija. Glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova Čota Utiačvili kazao je kako su Rusi jutros počeli bombardirati i područje Zugdidija nedaleko od Abhazije.

Gruzijska javna televizija u subotu je izvijestila o nekoliko napada, od kojih je zadnji izveden oko 23.20 sati po mjesnom vremenu. Gruzija je u noći na petak pokrenula ofenzivu protiv separatističke republike Južne Osetije, de facto neovisne od raspada SSSR-a 1991., koju podržava Moskva.

Separatisti u Abhaziji, koji su Osetima obećali potporu, u subotu su počeli vojnu akciju ne bi li istjerali gruzijske snage iz klanca Kodori, otvorivši time novi front u sukobu s Tbilisijem. Ban Ki-Moon, glavni tajnik UN-a, pozvao je u subotu navečer na hitan prekid sukoba između Gruzije i Rusije te na rješenje krize pregovorima.

Ruski vojni brodovi su u međuvremenu stigli u abhazijsku luku Očamčiru koja se nalazi tridesetak kilometara od granice s Gruzijom. Brodovi su stigli iz ukrajinske luke Sevastopolj koja je baza ruske crnomorske flote. "Neki ruski brodovi već provode pomorsku blokadu Gruzije", kazao je čelnik gruzijskog Vijeća nacionalne sigurnosti Aleksander Lomaia koji tvrdi da je nekoliko trgovačkih brodova spriječeno pri uplovljavanju u gruzijske luke.

Rusi bombardiraju gruzijsku zračnu luku

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika