11.08.2008. / 13:01

Autor: Jelena Badovinac

Extra zona

Ljubavi naših olimpijaca

Hrvatski olimpijci, košarkaš Marko Popović i vaterpolist Miho Bošković uoči odlaska u Peking za Extru su otkrili kako će im sljedeća dva tjedna do povratka iz Kine najviše nedostajati njihove djevojke, koje su im velika potpora i najvatrenije navijačice

MARKO POPOVIĆ: "Vjenčanje planiramo dogodne"
Playmaker hrvatske reprezentacije Marko Popović sigurno je jedan od najvažnijih košarkaša koji će našu zemlju predstavljati na nadolazećim Olimpijskim igrama u Pekingu. Nakon duljeg razdoblja košarkaška reprezentacija uspjela se plasirati na jedno veliko međunarodno natjecanje što je, kako tvrdi Marko Popović, već samo po sebi veliki uspjeh.
"Gotovo svi naši košarkaši pojedinačno su veliki igrači u mnogim klubovima diljem svijeta, no iz nekog razloga sreća nas nije htjela i kroz prste su nam promicali plasmani na velika natjecanja. Sjetite se samo europskog prvenstva u Beogradu prije tri godine, kad smo uz onako katastrofalne suce izgubili od Španjolaca. Jednostavno nam nije išlo. Sastav koji ide u Peking mlada je i svježa ekipa, atmosfera je odlična i svi imamo veliku želju pokazati se u najboljem svjetlu. Sam plasman nam je dovoljan poticaj kako bismo bili svjesni toga koliko vrijedimo. Nadam se da ćemo to i pokazati", kaže Popović koji je upravo ovih dana potpisao dvogodišnji ugovor za ruski košarkaški klub Unix Kazan. Popović je karijeru započeo u KK Zadru u kojem je svojedobno igrao i njegov otac Petar Popović, koji je u analima hrvatske košarke ostao zapamćen po utakmici iz 1986. godine kad je u finalu prvenstva Hrvatske protiv Cibone u jednom poluvremenu zabio 35 koševa. Njegov talent prepoznali su u Ciboni gdje je igrao nekoliko sezona, a nakon toga uslijedio je transfer u turski Efes Pielsen i litavski Žalgiris.
"Naviknuo sam se na život u inozemstvu i više mi se nigdje nije problem prilagoditi. U rujnu odlazim u Rusiju, no bez obzira na to gdje igram gotovo uvijek sam na raspolaganju reprezentaciji", kaže Popović koji se prije svake utakmice prvo opušta slušajući glazbu, pa je tako i u Peking ponio cijeli niz CD-a. No, Popović ne zaboravlja naglasiti da je njegova najveća podrška, pored oca, majke Stanke i braće blizanaca Ivana i Luke, njegova djevojka Tea Macura koja već sedam godina živi s njim.
"Tea je divna djevojka i ponekad ne znam što bih bez nje. Živi sa mnom kamo god ja odem, kuha mi, pegla, čisti, dočekuje me. Sa mnom je i kad sam sretan i kad sam tužan. U listopadu će se doseliti k meni u Rusiju, žao mi je samo što neće moći doći na Olimpijadu, no ne može zbog obveza", kaže Popović za tu studenticu pedagoške akademije koja je dvije godine mlađa od njega.
"Naravno da se želimo vjenčati, no nikako da stignemo to napraviti. Za organizaciju svadbe treba vremena jer imamo jako puno prijatelja i želimo ih sve pozvati, no to će zbog mojeg rasporeda morati pričekati sljedeću godinu", kaže Popović te dodaje kako u Pekingu za početak očekuju dobru igru, a nadaju se i medalji.
MIHO BOŠKOVIĆ: "Petra je sve što sam želio"
Od hrvatske vaterpolske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Pekingu svi jako puno očekuju. Možda najviše sami igrači, među kojima je i zamjenik kapetana reprezentacije, napadač Miho Bošković, vaterpolist koji je 2007. godine, nakon svjetskog prvenstva u Melbourneu gdje su naši osvojili zlatnu medalju, proglašen najboljim svjetskim vaterpolistom. Ispričao nam je što očekuje od Igara u Pekingu, ali i što planira u svojem privatnom životu.
"Naši najveći suparnici su Mađari i Srbi jer su im ekipe vrlo jake i to nije neka novost. Već godinama imaju stabilne timove koji na svim važnijim natjecanjima idu do kraja. Svi se nadamo medalji, no jedan potez odlučit će koje će ona boje biti. Presudit će nijanse, a nadam se da ćemo mi biti dovoljno koncentrirani da to izdržimo do samog kraja. I ja i moji suigrači smo vrlo čvrsti i bodrimo se međusobno. Svima nam je veliki pritisak činjenica da smo svjetski prvaci, ali vjerujem da ćemo to opravdati", kaže taj 25-godišnji budući profesor glazbe. Naime, Miho je, kako za sebe voli reći, "preslikani otac". Ljubav prema vaterpolu naslijedio je od oca, bivšeg vaterpolista, ali i prema glazbi jer otac je dugogodišnji profesor na dubrovačkoj akademiji. Upravo je to presudilo da Miho ne izabere pravni fakultet kao njegov brat Vlaho, koji danas radi u odvjetničkom uredu, već glazbenu akademiju koju je upisao u Splitu. Prve tri godine studirao je kao redovni student, no do diplome se zbog sportskih obveza dobro namučio.
"Bilo mi je jako teško izgurati posljednju godinu jer sam morao trenirati i nisam se mogao toliko posvetiti fakultetu, no profesori su srećom imali razumijevanja. U lipnju sam dao posljednji ispit i nadam se da ću najesen diplomirati. Obožavam glazbu i ona je dio mene", kaže Miho te dodaje kako u profesionalnom sportu misli ostati još barem desetak godina.
"Glazba je ono što me čini sretnim, isto kao i vaterpolo, no za nju ima vremena, a za vaterpolo nema. Ne znam kamo će me život odnijeti i u kojem smjeru ću se profilirati. Sportaši se ne mogu čitav život baviti vrhunskim sportom pa zato želim iskoristiti godine dok mogu", kazao je Miho koji je karijeru započeo u dubrovačkom klubu Jug. Upravo s tim klubom prije dvije godine osvojio je naslov prvaka Europe, ali i europski superkup. Danas je kapetan u klubu, a bez obzira na to što je imao ponude iz inozemstva, ostao je u rodnom gradu.
"Ponude koje sam dobio nisu bile puno bolje od uvjeta koje imam u Dubrovniku pa sam smatrao da je bolje ostati kod kuće. Uostalom Jug je među najboljim klubovima u Europi i dok god je tako, ostajem u njemu", kaže Miho koji će najesen, pored diplome, dobiti još jedan papir - vjenčani list. Naime, 20. rujna oženit će se svojom djevojkom Petrom Čučuk, magistricom ekonomije s kojom je dvije godine u vezi.
"Vjenčanje će biti u crkvi u Dubrovniku, a svadba u cavtatskom hotelu Croatia. Planiramo živjeti u stanu u Dubrovniku i Petra je još jedan od razloga zašto želim ostati ovdje" kaže Miho čija je djevojka svojedobno bila proglašena i Best modelom Hrvatske. Upoznali su se prije dvije godine u jednom dubrovačkom kafiću i od tada su nerazdvojni.
"Petra je nedavno diplomirala i uskoro će početi raditi. Veselimo se zajedničkom životu i smatrali smo da ne trebamo više čekati kako bismo se oženili. Petra je sve ono što sam želio", rekao je Miho.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika