11.08.2008. / 18:55

Autor: Hrvoje Šimičević

Službena potvrda

Ruske snage ušle u Gruziju

"Ruske mirovne postrojbe i vojne postrojbe koji ih prate, poduzimaju mjere kako bi onemogućile gruzijske topničke napade na ruske vojnike", rekao je predstavnik ministarstva, ističući kako se ove 'mjere' poduzimaju da se pravovremeno spriječi okupljanje rezervista koje je Tbilisi mobilizirao

Pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, agencije su objavile kako su ruske oružane snage ušle na područje Gruzije, blizu grada Senaki. "Ruske mirovne postrojbe i vojne postrojbe koji ih prate poduzimaju mjere kako bi onemogućile gruzijske topničke napade na ruske vojnike", rekao je predstavnik ministarstva, ističući kako se ove 'mjere' poduzimaju da se pravovremeno spriječi okupljanje rezervista koje je Tbilisi mobilizirao.

U sklopu akcije, ruske su snage ušle 40 kilometara od luke Soči. S druge strane, gruzijska strana je priopćila kako je očigledna namjera ruske strane da osvoje cijelo područje Gruzije. "Cilj je okupacija Južne Osetije, Abhazije i cijele Gruzije", kazao je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili u govoru naciji koji je emitirala televizija, prenosi Hina.

Paralelno s intenziviranjem vojnih akcija Rusije, koji su do danas uvelike poricali vojno prisustvo u susjednoj zemlji, pooštrava se i retorika na relaciji Rusija - SAD. Nakon što su u nekoliko posljednjih izjava zapadni čelnici, predvođeni američkim predsjednikom Georgem Bushom, oštro osudili ruske vojne intervencije, iz Moskve su istom mjerom uzvratili predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin.

Oni su, naime, danas pozvali uspostavu misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) u Južnoj Osetiji, poručivši SAD-u kako su zamijenili agresora sa žrtvom u tumačenju sukoba u ovoj pokrajini.

Uspoređujući političko postavljanje zapadnih sila u slučaju sukoba koji ne jenjavaju u Gruzijii, predsjednik Medvedev podsjetio je u svojoj izjavi i na predratno razdoblje u Europi, kad su 1938. godine zapadne sile sklopile sporazum s nacističkom Njemačkom, 'što je pomirljivim pristupom prema "agresoru" dovelo do "tragedije". Američki su političari, kazao je prenijer Putin, i dalje prema mentalitetu ostali u hladnoratovskom razdoblju.

"Sramota je da nam neki od naših partnera ne pomažu, već nas sputavaju", rekao je Putin i dodao da misli na američko "prebacivanje gruzijskog kontingenta iz Iraka vojnim zrakoplovima u zonu sukoba".

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika