Objavljeno u Nacionalu br. 665, 2008-08-12

Autor: Mislav Šimatović

Karijera i novac

Zagreb daje 350 milijuna kuna za organizaciju prometa

PROMET BUDUĆNOSTI Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević prilikom predstavljanja sustava upravaljanja prometomPROMET BUDUĆNOSTI Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević prilikom predstavljanja sustava upravaljanja prometomGrad Zagreb uskoro će raspisati međunarodni natječaj za implementaciju sustava autonomnog upravljanja gradskim prometom. Sustav su razvili stručnjaci Ericsson Nikole Tesle, Instituta za promet i veze te tvrtke Peek Traffic, a cijeli projekt vrijedan više od 350 milijuna kuna trebao bi biti gotov u sljedeće tri godine. Sustav je zamišljen tako da pomoću GPS i GSM tehnologije u realnom vremenu prati stanje na gradskim prometnicama.

Na temelju tih informacija sustav će autonomno prilagođavati regulaciju semaforima i putem mobitela vozačima slati informacije o prometnim gužvama i alternativnim pravcima. Vozači će dobivati informacije i o najbližim slobodnim parkirališnim mjestima. Autori programa vjeruju da će sustav upravljanja, kad bude implementiran, smanjiti broj prometnih prekršaja jer će na cestama biti uređaji za mjerenje brzine, dok će se na semaforima nalaziti aparati koji će registrirati broj tablice vozila koja prođu kroz crveno.

Uz ceste će biti postavljeni i digitalni prometni znakovi putem kojih će se vozači moći informirati o stanju na cestama. Sve to trebalo bi smanjiti prometne gužve, a samim tim skratiti putovanja do 25 postoi smanjiti potrošnju goriva do 15 posto. To je razlog, kako je objasnio direktor tvrtke Peek Traffic Snješko Smailović, zašto će se ta investicija isplatiti u vrlo kratkom roku. Pretpostavlja se kako će se na natječaj javiti i Siemens.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika