12.08.2008. / 08:25

Autor: Robert Bajruši

Vrh SDP-a odlučio

Ako želi biti gradonačelnik, Bandić se mora riješiti Ljubičića

Želi li ostati SDP-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, Milan Bandić u idućih nekoliko dana mora se riješiti Slobodana Ljubičića i Nenada Ivankovića. Ne napravi li to, veliki su izgledi otvaranja sukoba u zagrebačkoj organizaciji unutar koje, ionako, postoji veliki broj Bandićevih oponenata. Tu informaciju Nacional je dobio od osobe iz samog vrha SDP-a, i predstavlja do sada najkonkretnije upozorenje Bandiću otkako je prije nešto više od godine dana Zoran Milanović preuzeo SDP. Milanović i Bandić nikada nisu bili istomišljenici, međutim do sada su obojica izbjegavali bilo kakav otvoreni sukob.

Ali prošlotjedni skandal, kada je na web-stranicama Zagrebačkog holdinga objavljena kopija anonimnog pisma u kojem se Igora Rađenovića bez dokaza optužuje kao seksualnog zlostavljača, izazvao je rezolutnu reakciju Milanovića i najvećeg dijela vodstva SDP-a. U petak i subotu u stranačkoj centrali na Iblerovu trgu održano je nekoliko sastanaka, a posljedica je Bandićeva najava čistki u Holdingu. Za razliku od prijašnjih slučajeva, kada se na kraju nije ništa dogodilo, ovoga je puta iz vrha SDP-a stigao ultimatum i Bandić se mora riješiti Ljubičića, koji je već deset godina njegov najbliži suradnik.

“Ovo s objavljivanjem anonimnih optužbi definitivno je prevršilo svaku mjeru, i to ne samo zato što se radi o prljavom napadu na Rađenovića. Sada u opasnost dolazi i cjelokupni zagrebački SDP, o kojem se stvara slika kao o organizaciji koja je u cijelosti zahvaćena korupcijom. Zato je sada doista posljednji trenutak da se Milan Bandić riješi nekih ljudi u Holdingu i tako javnosti pošalje poruku koja glasi: ‘Griješio sam, ali spreman sam se promijeniti’. U protivnom, možda u opasnost dolazi i zadržavanje naše vlasti u Zagrebu”, rekao je sugovornik Nacionala.

Do sada je Milanović odbijao sugestije kojima se od njega tražio razlaz s Bandićem. Takvo ponašanje je razumljivo, budući da Milan Bandić još uvijek ima utjecaj na najveći broj stranačkih organizacija, a vlastitu snagu potvrdio je izborom za člana predsjedništva na svibanjskoj konvenciji SDP-a. No u međuvremenu je došlo do afere Rađenović, koja je snažno kompromitirala Slobodana Ljubičića, ali prijeti i Bandićevoj političkoj karijeri.

Unatoč unutarstranačkoj opoziciji, sve donedavno njegova nova kandidatura za gradonačelnika na lokalnim izborima u svibnju 2009. bila je sasvim izvjesna, i sada se prvi put realno dovodi u pitanje. Čak i kada se apstrahiraju posljedice afere Rađenović, ostaju dva problema s kojima se suočava SDP.

Prvo, Milan Bandić je već dva puta pobjeđivao u utrci za gradonačelnika (premda ne kao direktni kandidat nego kao nositelj stranačkih lista), i u vrhu stranke postoji bojazan da su se Zagrepčani zasitili osobe koja posljednjih osam godina vodi glavni grad. Brojni su primjeri u kojima javnost želi nova lica, a dodatni problem su relativno česte afere u kojima je sudjelovao Bandić. Premda sva istraživanja javnog mnijenja pokazuju da SDP i dalje ima najveći rejting u Zagrebu, nitko na Iblerovu trgu ne dijeli Bandićev optimizam i razmišljanja po kojima u direktnim izborima pobjeđuje već u prvom krugu.

Drugo, makar to neće direktno priznati, u SDP-ovoj centrali vrlo ozbiljno računaju s Jasenom Mesićem, gradonačelničkim kandidatom HDZ-a. Nekoliko vodećih socijaldemokrata, dakako u neformalnim razgovorima, potvrdili su kako je po njihovu mišljenju Mesić realna opasnost za Bandića. Prije svega zato što mu je potpuni antipod: Mesić je “pravi” Zagrepčanin, nije upetljan ni u kakve afere, mlad je i može privući i dio liberalno orijentirnih birača. Baš je potreba za novim licem, koje se može kvalitetno marketinški promovirati, navelo Sanadera da podupre Mesića. Vjerojatno je Milan Bandić jedini pripadnik socijaldemokratskog vodstva koji je siguran u laki trijumf u Zagrebu. Za razliku od njega, svi ostali su poprilični skeptici.

Ali da bi se zadržao u ulozi SDP-ova kandidata, Bandić će morati prekinuti veze s najpouzdanijim suradnikom. U egzistencijalnom smislu, Slobodan Ljubičić neće izgubiti odlaskom iz gradske uprave, budući da se vrijednost njegove imovine procjenjuje na nekoliko milijuna eura, a i sam se u nekoliko slučajeva pohvalio kako je prije ulaska u politiku bio uspješan u biznisu. Njegov problem može postati revizija poslovanja Zagrebačkih cesta, Holdingove podružnice, kao i svjedočenje jednog od napadača na Rađenovića, koji je u istrazi naveo Ljubičića kao nalogodavca. Želi li ostati SDP-ov gradonačelnik, Milan Bandić u idućih nekoliko dana mora se riješiti Ljubičića.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika