13.08.2008. / 08:44

Autor: Katarina Zorić, Petra Horvat

Dogovor

Moskva prihvaća izmjene sporazuma o primirju s Gruzijom

Gruzija traži pomoć NATO-a kako bi zamijenila uništen radarski sustav

Nakon što je neposredno prije njegovog dolaska u Moskvu ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio zaustavljanje ratnih operacija ruske vojske u Gruziji, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy utjecao je i na drugu stranu da prihvati mirovnu inicijativu.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izjavio jer kako će Gruzija pristati na "modificiranu verziju" mirovnog plana. U javnosti još nije predstavljen sadržaj tog plana, ali pretpostavlja se kako predviđa povratak zaraćenih strana na položaje koje su držale prije sukoba.

S druge strane, Saakašvili je navodno od Sarkozyja tražio da mu garantira kako teritorijalna cjelovitost Gruzije neće biti ugrožena niti u jednom trenutku, što je ovaj i učinio. Također, gruzijski predsjednik traži da Južnu Osetiju napuste ruske snage i da ih zamijene međunarodne mirovne postrojbe.

Ovaj će mirovni plan biti predstavljen na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije, a na njemu bi se trebala temeljiti i rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ipak, za sada nema nikakvih garancija da će Rusija pristati na plan. Teško je vjerovati da će Rusi iz pozicije pobjednika ovog oružanog sukoba pristati na povlačenje iz Južne Osetije kako traži Gruzija.

S druge strane, Dmitrij Medvedev je već najavio kako očekuje razoružanje dijela gruzijskih oružanih snaga. Jesu li Gruzijci spremni pristati na to, za sada nije poznato.

Moskva prihvaća izmjene sporazuma Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva nema primjedbi na promjene u tekstu sporazuma o primirju s Gruzijom koji je postignut uz posredništvo francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya.

"Razjašnjenje teksta je prihvaćeno", rekao je Lavrov.

Sarkozy se iz Tbilisija konzultirao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom o promjenama u tekstu sporazuma, dodao je Lavrov.

Promjene su uvedene na inzistiranje gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija, a njima su uklonjene stavke o razgovorima o statusu dvije gruzijske regije: Južne Osetije i Abhazije.

Lavrov je rekao da Moskva nije imala prigovora "jer u biti to ništa ne mijenja".

Francusi ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je da bi EU trebao poslati promatrače u Južnu Osetiju koji bi pomogli u održavanju primirja između gruzijskih i ruskih snaga.

"Na ideju o promatračima - koje vi nazivate mirovnim snagama ali ja bih ih nazvao europskim kontrolorima, promatračima - odgovor je da, da i da", rekao je novinarima francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner po dolasku na izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Gruzija traži pomoć NATO-a

O tome da bi ovaj mir mogao biti vrlo kratotrajan svjedoči i činjenica da je Gruzija već zatražila pomoć u vojnoj tehnici od NATO-a.

Gruzija je na susretu izaslanika zemalja Sjevernoatlantskog saveza održanom danas u Bruxellesu objavila da je tom prigodom zatražila vojnu pomoć NATO-a radi zamjene svog radarskog sustava uništenog u ruskoj ofenzivi. Po završetku sjednice gruzijski predstavnik u savezu Revaz Eshdze potvrdio je da je zatražio pomoć NATO-a.

"Za početak, imamo teškoća s našim radarskim sustavom koji je uništen i zatražili smo novu opremu", kazao je, no nije želio iznijeti potankosti o drugim zahtjevima za pomoć podnijetim na susretu s veleposlanicima 26 zemalja članica NATO-a.

"Očekujem odgovor što prije", istaknuo je i dodao kako surađuju s Vojnim vijećem NATO-a s kojim se razgovaralo o svim mogućnostima, uključujući i vojnu pomoć.

Gruzijci se povukli iz klanca Kodori

Glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova Šota Utiašvili objavio je da su se gruzijske snage povukle iz klanca Kodori, područja pobunjene Abhazije oko kojega su se sukobile Rusija i Gruzija.

Gruzijci su sve dosad zauzimali vrhunce tog klanca, dok ostatak Abhazije nije bio pod njihovim nadzorom. Proruski abhaski borci izjavili su u utorak da su uspjeli okružiti gruzijske snage na tom području.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika