13.08.2008. / 16:46

Autor: Petra Horvat

Chkhalta

Abhazija proglasila 'oslobođenje' od Gruzije

Separatisti tvrde da na teritoriju Abhazije više nema gruzijskih vojnih snaga, te da je Abhazija ponovno uspostavila teritorijalni suverenitet

Abhaški pobunjenici danas su proglasili "oslobođenje" Abhazije nakon što su ušli u klanac Kodori koji su napustili gruzijski vojnici ostavljajući za sobom oružje, streljivo i vojne odore. "Cijela Abhazija je oslobođena, na našem teritoriju više nema gruzijskih vojnika. Abhazija je ponovno uspostavila teritorijalni suverenitet i sretni smo što je zavladao mir", rekao je Aleksander Melnik, zamjenik ministra vanjskih poslova nepriznate države Abhazije.

Abhaški separatisti su iskoristili poraz Gruzije u Južnoj Osetiji kako bi danas zauzeli klanac, a ruska vojska navodno nije sudjelovala u borbama.

Melnik je rekao kako su Rusi napustili područje uoči početka operacije, što je potvrdio i dopisnik Reutersa koji je kazao da u tom području nije vidio nijednog ruskog vojnika otkako su se ruske snage povukle prije dva dana.

Melnik je izjavu dao u Chakhalti, sjedištu progruzijske uprave u Abhaziji koja se sada nalazi pod kontrolom pobunjenika. Stožer nekadašnje vlade potpuno je uništen.

Klanac Kodori bio je jedini teritorij Abhazije pod kontrolom gruzijske vlade, nakon što su pobunjenici 1993. porazili gruzijske snage.

Saakašvili: Primirje ne postojiGruzijski predsjednik Mihail Saakašvili danas je izjavio za CNN da ruske snage krše sporazum o prekidu vatre. "Ovakav su dogovor o prekidu vatre Rusi imali s Afganistanom 1979. Nema prekida vatre, Rusi se samo pomiću", izjavio je Saakašvili koji smatra da Rusi nikad nisu imali namjeru držati se dogovora o primirju.

Ruski vojni dužnosnici tvrde kako nisu poslali svoje vojne snage u gruzijsku prijestolnicu Tbilisi, a CNN-ov dopisnik Matthew Chance izvijestio je kako konvoj ruskih vojnih vozila napreduje prema unutrašnjosti Gruzije. "Konvoj ruskih bojnih vozila pomalo se kreće iz grada Gori prema gruzijskoj prijestolnici Tbilisiju", objavio je Chance.

Chance je izjavio i kako su gruzijski dužnosnici ocijenili da se konvoj vjerojatno kreće prema napuštenoj gruzijskoj vojnoj bazi u Uplistsikhe, 10 kilometara istočno od Gorija. Gruzija i Rusija međusobno se optužuju za kršenje dogovora o prekidu vatre, koji je potpisan prije samo 24 sata, koji je napisan u šest točaka s ciljem trenutačnog prekida sukoba u pobunjeničkim regijama Južnoj Osetiji i Abhaziji.

Novinari u abhaškom gradu Gori, gdje je rođen sovjetski vođa Staljin, tvrde kako nisu vidjeli ruske tenkove. Ruski vojni dužnosnici tvrde da su ruske vojne snage bile u napuštenoj gruzijskoj vojarni nadomak Gorija, no ne u samom gradu. "Odgovorno tvrdim kako ruski tenkovi nisu danas bili u Goriju, te kako nema razloga da oni tamo budu", izjavio je general Anatoly Nogovitsyn, koji je ocijenio kako je u konfliktu s Gruzijom do sada poginulo 74 ruskih vojnika, ranjeno njih 171, a 19 se vojnika smatra nestalima.

Gruzijski predsjednik Saakašvili optužio je Rusiju za bombardiranje Tbilisija, prijestolnice Južne Osetije, a djelomično krivi i zapadne sile, koje nisu na vrijeme prepoznale ruske namjere. "Međunarodna zajednica nije dovoljno odlučno odreagirala. Oni koji ne reagiraju, na neki način dijele odgovornost za situaciju u kojoj se nalazi moja zemlja", ocijenio je Saakašvili.

Valdas Adamkus, predsjednik Republike Litve izjavio je kako je potrebna akcija međunarodne zajednice kako bi se zaustavili sukobi i osigurala teritorijalno jedinstvo Gruzije. "neka se svijet napokon probudi i poduzme korake potrebne kako bi se osigurao mir u područjima sukoba", rekao je.


Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika