14.08.2008. / 14:30

Autor: Mateja Šarlija

Ruski tisak

'Rusko-američko prijateljstvo je stvar prošlosti'

"Zapad obično smatra da mu je sve dopušteno i da drugi nemaju nikakva prava. Rusija je svojim činom napokon pokazala da ne kani igrati prema tim pravilima", piše u listu Izvestiji

'Dobri odnosi Rusije i Sjedinjenih Država su stvar prošlosti', stoji u današnjem ruskom dnevnom listu Kommersantu. I u drugim ruskim listovima mogu se naći slične tvrdnje kao i one koje podržavaju i opravdavaju rusku intervenciju u Gruziji. "Zapad obično smatra da mu je sve dopušteno i da drugi nemaju nikakva prava. Rusija je svojim činom napokon pokazala da ne kani igrati prema tim pravilima", piše u listu Izvestiji, a Gazeta čak uspoređuje intervenciju u Gruziji s onom međunarodnih snaga na Kosovu. "Rusija nije ništa manje važna na međunarodnoj pozornici od UN-a i NATO-a, a ona je isto tako dovoljna samoj sebi kako bi sudila kao što je svijet presudio na Kosovu", piše komentator Gazete.

I brojni politički analitičari smatraju da je ovim činom Rusija pokazala iznimnu odlučnost da se nametne na svjetskoj pozornici kao samostalni igrač i naglašavaju kako je posebno znakovito što se na takav potez odlučila imajući na umu kakve će to posljedice ostaviti na njena dosadašnja nastojanja da se uključi u važne svjetske organizacije i zbivanja. Tako su već neki visoki europski i američki dužnosnici izjavili kako će ovim činom biti ugroženo i partnerstvo koje je pokušavala ostvariti s Europskom unijom, ali i integracija Rusije u neke važne globalne organizacije poput Svjetske trgovinske organizacije i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

Međutim, i prijateljstvo koje je godinama pokušavala izgraditi s Amerikom sad je dovedeno u pitanje, smatraju neki stručnjaci i naglašavaju kako je ' ruska vojna operacija u Gruziji dovela do napetosti između Moskve i Washingtona kakva nije viđena od pada SSSR-a'. "Sjedinjene države su podupirale značajniju ulogu Rusije u globalnom sustavu, no ona je svoje aspiracije ugrozila postupajući u Gruziji na način koji je nespojiv s načelima toga sustava", nedavno je istaknuo američki predsjednik George W. Bush i pozvao 'slobodni svijet da pruži potporu Gruziji, toj bivšoj sovjetskoj republici koja je postala američka saveznica'. Američka državna tajnica Condoleezza Rice dodala je da 'Moskva pojačava svoju međunarodnu izolaciju' podsjetivši na 1968. godinu kad su sovjetske postrojbe ušle u Čehoslovačku. "Prekrši li Rusija primirje, a moram reći da izvješća nisu ohrabrujuća, još će se više produbiti izolacija koja joj prijeti jer je već i dosad ozbiljno pretjerala u svojoj reakciji"- naglasila je.

Dodatni razdor između Rusa i Amerikanaca povećava i kandidatura Gruzije za ulazak u NATO koju podržava Washington, a koju Moskva neprestano kritizira. Ruski premijer Vladimir Putin u nedjelju je žestoko kritizirao i zalaganje Amerikanaca da se dvije tisuće gruzijskih vojnika iz Iraka vrati kući a šef ruske diplomaciije Sergej Lavrov upozorio Washington da će 'morati birati između pomoći gruzijskom čelništvu i partnerstva s Moskvom'.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika