16.08.2008. / 11:15

Autor: Hrvoje Šimičević

Ruske snage u ofenzivi

Medvedev potpisao sporazum, Rusi se i dalje ne povlače

Ruske snage ne pokazuju namjere da napuste Gruziju, ako je suditi po kretanju njihovih zračnih i kopnenih snaga. Naime, ruski marinci, tenkovi i helikopteri okupirali su gruzijsku luku Poti, a kolona od 100 oklopnih vozila navodno je ušla u grad Senaki

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je potpisao mirovni sporazum od šest točaka, identičan onom kojeg je u petak potpisao gruzijski predsjednik Sakašvili, priopćio je njegov ured, a prenose agencije.

Sporazum o primirju, koji je jučer potpisao gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, u subotu je američka strana poslala Rusiji putem faksa.  Podsjetimo, dokument koji bi trebao okončati žestoke rusko-gruzijske sukobe, jučer je nakon petosatnih konzultacija prvi potpisao predsjednik Gruzije i to u prisustvu američke državne tajnice Condoleezze Rice, koja je potom izjavila kako očekuje da sporazum stupi odmah, odnosno po potpisaivanju istog dokumenta u Moskvi.

Rice je dodala kako svijet mora pomoći da njezina neovisnost i granice ostanu nepovrijeđeni. Prema sporazumu, ruske će se snage povući iz Gruzije, ali je njihovim mirovnim snagama dopušten ostanak u Južnoj Osetiji. Sporazum također ne obvezuje Rusiju da poštuje "teritorijalnu cjelovitost" Gruzije, nego govori o gruzijskoj "neovisnosti" i "suverenosti", što znači da Moskva ne prihvaća nužno da su Južna Osetija i Abhazija dio Gruzije.

Međutim, kako prenosi DPA, ruske snage ne pokazuju namjere da napuste Gruziju, ako je suditi po kretanju njihovih zračnih i kopnenih snaga. Naime, ruski marinci, tenkovi i helikopteri okupirali su gruzijsku luku Poti, a kolona od 100 oklopnih vozila navodno je ušla u grad Senaki. Rusko pješaštvo u Potiju je viđeno kako uništava gruzijske ratne brodove i navigacijsku opremu, navodi dpa. Skupina ruskih vojnika ušla je dublje u Gruziju s položaja u gradu Goriju. BBC pak prenosi kako je pet tenkova i 14 oklopnih transportera viđeno da ulazi u grad Igueti, oko 35 kilometara udaljen od gruzijske prijestolnice Tbilisija, a prema svemu sudeći, oni zauzimaju položaje na tom području.

Vojnici i oklopna vozila napustili su Gori u petak navečer kako bi ojačali svoje položaje dublje na gruzijskom teritoriju, rekao je glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova u izjavi za France Presse. Gruzijski dužnosnici i mediji izvijestili su o pljačkanju ruskih i osetijskih vojnika po Goriju, ali je Kremlj nazvao ta izvješća gruzijskom propagandom. "Ovo nije gotovo", kazao je jučer nakon potpisivanja dokumenta, predsjednik Saakašvili. "Moramo učiniti sve kako bismo spriječili ovakvo ponašanje u budućnosti." Saakašvili pak nije izgledao presretan potpisivanjem sporazuma, već je predbacio Zapadu da je prizvao rusku agresiju uskrativši Gruziji članstvo u NATO-u.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika