18.08.2008. / 12:41

Autor: Katarina Zorić

Ocjena sindikata

Promjena radnog vremena usred turističke sezone je neracionalna

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever slaže se sa tvrdnjom da je Zakon u dijelu koji se tiče datuma od kojeg stupa na snagu novi režim radnog vremena poopćen i nejasan

Promjena radnog vremena trgovina, prema kojima od 2. kolovoza one mogu raditi samo do 21 sat, potpuno je neracionalna, izjavila je danas za HINA-u predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević. Priznaje kako je nezgodno usred turističke sezone iznenada skratiti radno vrijeme, no dodaje da se Vladina uredba kojom bi još ovog tjedna radno vrijeme trgovina trebalo biti produljeno do 24 sata, ne bi smjela odnositi na trgovine prehranom.

Smatra da trgovine prehranom nemaju razloga raditi dulje od 21 sat, no trgovci koji prodaju suvenire i robu na vlastitim štandovima, ne izrabljuju sami sebe i predstavljaju dio turističke ponude te bi im se trebalo dopustiti da rade koliko žele. Ana Knežević tvrdi kako je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj je bilo riječi o Zakonu o trgovini, bilo govora da će se cijeli zakon ili odredbe koje se tiču radnog vremena trgovina početi primjenjivati tek od 1. siječnja 2009. godine. "Sad je došlo do potpune zbrke, a velik broj trgovaca nije niti bio upoznat s novim režimom radnog vremena", istaknula je Ana Knežević.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever slaže se sa tvrdnjom da je Zakon u dijelu koji se tiče datuma od kojeg stupa na snagu novi režim radnog vremena poopćen i nejasan. U otvorenom pismu koje je NHS danas uputio Vladi, poručuje se kako najavljena Vladina Uredba o radnom vremenu trgovina pokazuje svu bijedu socijalnog partnerstva u koje se Vlada zaklinje.

Nije li za pokriće "socijalnog partnerstva koje nema alternative" trebalo barem sazvati sjednicu GSV-a i uz glas potpore poslodavaca jednostavno nadglasati sindikate, čime bi se barem po načelu demokratskog glasovanja i procedure moglo reći kako je s formalne strane socijalno partnerstvo bilo na djelu, pita se Sever.

U pismu se podsjeća kako su na sjednici GSV-a sindikati napravili kompromis i većinom glasova poduprli prijedlog Zakona o trgovini. Iako su upozoravali kako pet mjeseci rada trgovina nedjeljom sigurno nije u duhu prijedloga većine sindikata o zabrani rada trgovina nedjeljom, iako nije uvažen ni stav dijela sindikata o pozitivnoj diskriminaciji prema malim obiteljskim trgovinama u kojima rade samo članovi uže obitelji, a niti stav o trajanju radnog dana trgovina, sindikati su ipak većinom glasova dali potporu tom zakonskom prijedlogu.

"Djeliću potpore pridonijelo je i pomicanje kraja radnog vremena trgovina radnim danom sa 22 na 21 sat", naglašava Sever, podsjećajući kako radnici u trgovini na posao trebaju doći barem pola sata prije početka radnog vremena, a s poslom završavaju najmanje pola sata nakon kraja radnog vremena.

Zakon o trgovini priključuje se onim zakonima koji su tek nedavno doneseni, a već se mijenjaju, zaključuju u NHS-u.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika