18.08.2008. / 19:28

Autor: Petra Horvat

Slunjska policija:

'U slučaju 'Francetić' nema kaznenih elemenata'

Iako je hrvatski imigrant ploču protupravno postavio, policija tvrdi kako nema elemenata za podnošenje prijave

Policija je otkrila tko je prošlog tjedna postavio spomen-ploču ustaškom zapovjedniku Juri Francetiću u Slunju, no istragom je ustanovljeno da postavljanjem nije počinjeno prekršajno niti kriminalno djelo. "U postavljanju spomen-ploče Juri Francetiću u Slunju ne nalazimo elemente prekršaja ni kaznenog djela", izjavila je glasnogovornica Policijske uprave karlovačke Tanja Petrić i dodala kako će policija Državnom odvjetništvu dostaviti samo pismeno izvješće na procjenu.

Istragom je ustanovljeno da je mramornu ploču s tekstom "Hrvatski vitez Jure Francetić, slava mu" 14. kolovoza na Trgu Zrinskih i Frankopana u Slunju postavio Josip Bašan, hrvatski iseljenik s prebivalištem u Chicagu.

Glasnogovornica je rekla da je Bašan u Chicagu aktivist udruge "Hrvatski domobran, vitez Jure Francetić", te da se ploča nalazi u prostorijama slunjskog poduzeća "Komunalac". Ploču su djelatnici Komunalca uklonili istog dana kada je i protupravno postavljena na javnoj površini bez dozvole gradskih vlasti.

Bašan je ploču postavio na isto mjesto na kojem je od 2000. do 2004. stajao spomenik Juri Francetiću, ustaškom zapovjedniku Crne legije iz Drugog svjetskog rata, a zbog kojeg je održano više prosvjednih akcija nekoliko antifašističkih udruga, te udruga za razvoj ljudskih prava, nenasilja i demokracije. Spomenik je uklonjen u kolovozu 2004. odlukom Vlade, uz obrazloženje da je spomenik ustaškom zapovjedniku u suprotnosti s Ustavom, te da šteti ugledu RH.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika