19.08.2008. / 18:37

Autor: Petra Horvat

Rusija:

'Otkazujemo sudjelovanje u manevrima s NATO-om'

Međunarodna zajednica osuđuje postupke Rusije u sukobu s Gruzijom, mnoge zapadnoeuropske zemlje i SAD zbog toga su odustale od sudjelovanja u pomorskim manevrima s Rusijom, a Bjelorusija je jedna od rijetkih zemalja koja je na račun ruske vojne akcije u Gruziji uputila riječi pohvale

"Rusija je otkazala svoje sudjelovanje u vojnim vježbama koje su se trebale održati na Baltiku u okviru partnerstva s NATO-om i objavila da neće moći primiti američku fregatu u rujnu na Dalekom istoku, u luci Kamčatki, kao što je bilo planirano", izjavio je glasnogovornik ruske mornarice Igor Digalo.

Litva je domaćin manevara koji se održavaju u okviru NATO-ova programa Partnerstvo za mir, a ruska je mornarica litavsku stranu diplomatskim putem obavijestila kako "ruska mornarica neće sudjelovati u vježbama Open Spirit 2008. na Baltičkome moru". Spomenute vježbe Open Spirit održavaju se od 1997., a krajem kolovoza bi trebale pružiti pomoć baltičkim zemljama u pronalaženju i uklanjanju mina i streljiva koji su u Baltičkome moru ostali iz dvaju svjetskih ratova.

SAD i nekoliko zapadnoeuropskih zemalja odustale su od sudjelovanja u pomorskim manevrima s Rusijom, što je posljedica ruske vojne intervencije u Gruziji koju je osudila međunarodna zajednica.

Bjelorusija je jedna od rijetkih zemalja koje su pohvalile Rusiju zbog vojne operacije u Gruziji. Rusija je Bjelorusiji, koja je članica Zajednice neovisnih država, zamjerila što je danima nakon izbijanja sukoba šutjela. No, danas je bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko, u razgovoru s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, pohvalio rusku vojnu akciju.

Lukašenko je Rusiji zahvalio na mudrosti koju je pokazala odgovarajući na agresiju druge zemlje i dodao kako je to bila "mirna i staložena reakcija koja je ponovno uspostavila mir u regiji". "Kada slušam kako zapadne zemlje i Amerika raspravljaju o tome pitanju i kritiziraju Rusiju, mogu samo reći da mi se čini kako nisu baš jako pametni", izjavio je Lukašenko, odbacivši kritike Zapada na račun ruskog ponašanja u sukobu, a pritom je naglasio kako je Rusija sve učinila vrlo pažljivo te kako bi Zapad u istoj situaciji "dignuo cijeli svijet na noge".

Rusija je glavni saveznik Bjalorusije koja je kritike Zapada izazvala zbog nepoštivanja ljudskih prava u zemlji. Lukašenko je ranije izjavio da su se odnosi između Minska i Moskve poboljšali otkako je Medvedev postao ruski predsjednik.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika