20.08.2008. / 10:20

Autor: Katarina Zorić

Hrvatske tvrtke bez milosti za potrošače

Unatoč zaradama, tvrtke povećale cijene

Među pedesetak poduzeća s najvećom dobiti u Hrvatskoj gotovo da nema ni jednog koje nije ostvarilo veći profit u odnosu na isto razdoblje prošle godine što znači da su iz povećanih prihoda mogli anulirati troškove inflacije, ali nisu to učinili

Najvažnije hrvatske tvrtke imale su mogućnost da svoje potrošače sačuvaju od inflatornih udara s obzirom na to da njihovi posljednji izvještaji pokazuju dobit veću nego prošle godine.

Među pedesetak poduzeća s najvećom dobiti u Hrvatskoj gotovo da nema ni jednog koje nije ostvarilo veći profit u odnosu na isto razdoblje prošle godine što znači da su iz povećanih prihoda mogli anulirati troškove inflacije, ali nisu to učinili, nego su povećali cijene svojih usluga i proizvoda, piše Slobodan Dalmacija.

INA-a predvodi listu rang-listu najuspješnijih poduzeća jer je u prvih šest mjeseci ostvarila 797 milijuna kuna profita, a to je gotovo ravno zaradi u cijeloj 2007. godini. I glavnini najvećih poduzetnika u bankarstvu, trgovini i prehrambenoj industriji dobit u prvom polugodištu raste, ali ipak po dosta nižim stopama od INA-e.

Banke ostvaruju između 10 i 15 posto rasta dobiti u prvih šest mjeseci, a vodeće prehrambene tvrtke u sastavu Agrokora Ivice Todorića između pet i osam posto. Istodobno je stopa inflacije u srpnju dosegnula rekordnih 8,4 posto, pri čemu su cijene goriva i drugih energenata rasle 6,8 posto, hrane 18,4, a financijskih usluga dva posto.

Ekonomski analitičar Slavko Kulić ocijenjuje da je ovakav odnos najvećih i najprofitabilnijih domaćih kompanija prema potrošačima eksploatatorski. "Ako pogledamo INA-ino ponašanje, ona svoje cijene diže po uhodanoj špranci koju nitko ne dovodi u pitanje. Riječ je o tome da se INA ugradila u svjetski lanac trgovine naftom, koji se temelji na računici da jedan barel proizvedene nafte promijeni vlasnika 13 puta prije nego što bude konačno isporučen. Tu je glavni trošak u cijeni nafte, a ne u iscrpljivosti naftnih izvora ili u cijeni prerade", rekao je Kulić za Slobodnu Dalmaciju, dodajući kako se po sličnom principu dižu i cijene hrane i pića.

Hrvatska se dovela u položaj da bez obilnog uvoza hrane i sirovina za njezinu proizvodnju ne može preživjeti, podsjeća Kulić, napominjući da se u prvi plan stavlja trgovinu namirnicama. Nitko, kaže, ne raspolaže podacima o tome koje su proizvođačke cijene golemog dijela godišnjeg uvoza hrane u Hrvatsku, čija se vrijednost kreće na oko dvije milijarde dolara, što otvara prostor za bezgranične manipulacije cijenama.

"Galopirajućoj inflaciji pridonosi i ekonomski model koji je na snazi dva desetljeća. Rast BDP-a temelji se na uvozu novca i roba, što izravno stimulira inflaciju", zaključio je Kulić.

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika