22.08.2008. / 18:40

Autor: Petra Horvat

Španjolska

Višestruki uzroci zrakoplovne nesreće u Madridu

Nije isključena mogućnost da je nesreću uzrokovao ljudski faktor

"Ovotjednu zrakoplovnu nesreću u Madridu u kojoj jepoginulo 153-oje ljudi uzrokovalo je više čimbenika", izjavio je Manuel Batista, čelni čovjek španjolskog civilnog zrakoplovstva. Batista je istaknuo da je zrakoplov dizajniran tako da u slučaju potrebe leti samo s jednim motorom, te da otkazivanje jednog motora na zrakoplovu Spanaira MD-82 nije dovoljan uzrok za pad zrakoplova.

Istraga je u tijeku, a u nju su uključeni stručnjaci iz SAD-a i predstavnici proizvođača. "Nesreća se dogodila zbog kombinacije uzroka", tvrdi Batista koji je kazao da je rano reći je li nesreću uzrokovao ljudski faktor. Batista nije želio komentirati snimku iz zračne luke koju je pregledao.

List El Pais i televizija ABC objavili su kako se na snimci ne vidi eksplozija motora, što je suprotno izjavama nekih svjedoka. U Spanairu su rekli kako zrakoplov prvi put nije uspio poletjeti zbog mehaničkog kvara na senzoru za temperaturu na usisnom otvoru za zrak koji se nalazi kod kokpita, no on je potom isključen i zrakoplov je bio spreman za ponovno uzlijetanje, koje , međutim, nije uspjelo.

Iako stručnjaci za zrakoplove ističu da taj kvar nije mogao uzrokovati pad, Batista nije isključio mogućnost da je i to jedan od uzroka nesreće.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika