24.08.2008. / 13:18

Autor: Katarina Zorić

Oteti brod u vodama blizu Somalije

Oteti hrvatski pomorci uskoro na slobodi

Odvjetnici su jučer počeli pregovore sa somalijskim gusarima o otkupnini za brod i svih 20 članova posade koja se na njemu nalazi, uključujući i dvojicu Hrvata

Oteti hrvatski pomorci Aldo Rajmund i Mile Načevski, koji se već tri dana nalaze na otetome japanskom brodu 'Irene' u vodama blizu Somalije, mogli bi biti oslobođeni već danas ili najkasnije za koji dan, rekao je  Tihomir Udovč, direktor splitske podružnice tvrtke BSM, koja je zaposlila dvojicu pomoraca.

Jutarnji list piše da je japanska brodovlasnička kompanija Koyo Kauin, u čijem je vlasništvu oteti brod, u petak angažirala odvjetničku tvrtku specijaliziranu za rješavanje otmica. Odvjetnici su jučer počeli pregovore sa somalijskim gusarima o otkupnini za brod i svih 20 članova posade koja se na njemu nalazi, uključujući i dvojicu Hrvata.

"Zapovjednik broda Irene javio se japanskoj tvrtki Koyo Kauin i poručio da će otmičari ubrzo objaviti svoje uvjete, odnosno visinu otkupnine za puštanje posade. Japanci su spremni bez pogovora platiti otkupninu i to je klasična procedura u takvim situacijama. Sva je posada ionako osigurana za slučaj otmice i sličnih situacija, pa Japancima to nije osobiti problem. To je sada samo tehničko pitanje, odnosno jedini je problem način na koji će otmičarima dostaviti novac", tvrdi Udovč.

Međutim, navodi kako zabrinjava jedino činjenica što je za somalijskim gusarima, navodno pripadnicima vojske odmetnute pokrajine na sjeveru Somalije, u potjeru krenula međunarodna flota sastavljena od brodova iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Pakistana, Velike Britanije i Kanade. Dio te flote kontinuirano radarima prati otete brodove, a jedan se ratni brod navodno dao u potjeru za gusarima.

"Ti bi ratni brodovi samo mogli napraviti zbrku i sve upropastiti. Zna se kako se rješavaju otmice na moru, a prisutnost tolikih brodova svakako nikome ne koristi", smatra Udovč.  Još uvijek se na zna kolika bi uopće mogla biti otkupnina za posadu, u kojoj su i dvojica Hrvata.

Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova smatra da se detalji pregovora vjerojatno nikada ni neće saznati jer odvjetnici to rade diskretno. "No, najbitnije je da posada što prije bude na sigurnom", rekao je Dragun.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika