26.08.2008. / 08:16

Autor: Nacionalova redakcija

Odmjeravanje snaga

Mesić i Sanader različito o Gruziji

Premda je Stipe Mesić već desetak dana na godišnjem odmoru na Hvaru, baš kao i većina njegovih savjetnika, a na ferijama je i većina članova Vlade, reakcije na gruzijsku krizu još jednom su potvrdile međusobne razlike u vanjskopolitičkim gledištima predsjednika i premijera. Naravno da obje strane ni u kojem slučaju ne misle podržati stajalište ruskog parlamenta o priznavanju Južne Osetije i Abhazije, ali kada se radi o odnosu Hrvatske prema Rusiji, i iz Vlade i iz Predsjedničkog ureda za Nacional su potvrdili da su te razlike značajne.

Ipak, postoji jedna zajednička točka koja povezuje iskusne diplomate i predsjednikove savjetnike, a to je mišljenje o Nevenu Jurici, hrvatskom veleposlaniku pri Ujedinjenim narodima. “Jurica je doista slab diplomat i potpuno nepripremljen za ovako važnu ulogu, ali spada među najodanije Sanaderove ljude i zato se ne mora brinuti za vlastiti položaj. Osim toga, u vrijeme sukoba u Gruziji, Jurica je bio na godišnjem odmoru, i u Vijeću sigurnosti je nastupao Vice Skračić, ministar-savjetnik Republike Hrvatske pri UN-u. Upravo su Skračićevi istupi, koji nisu bili usklađeni s Uredom predsjednika, izazvali reakciju Stipe Mesića”, smatra visokorangirani diplomat Ministarstva vanjskih poslova.

Potpuno je jasno da službenik Skračićeva diplomatskog ranga nije iznosio vlastito mišljenje, nego je djelovao prema uputama Ministarstva vanjskih poslova. Problem je nastao jer se diplomati u New Yorku nisu konzultirali s Predsjedničkim uredom, kao što su obvezni prema dogovoru Mesića i Sanadera. Jandroković je bio u vezi isključivo s premijerom i takvo zaobilaženje Mesić nije želio trpjeti. Nekoliko dana poslije, Gordan Jandroković je u Bruxellesu podržao odluku NATO-a o smanjenju opsega veza s Rusijom, a nakon toga se Mesić eksplicitno distancirao od politike Amerike i NATO-a. Koliko god u Vladi ne žele ulaziti u otvoren sukob s Mesićem, njegove postupke oko Gruzije ocjenjuju i kao namjeru da se u posljednjoj fazi mandata etablira kao neupitni vođa ljevice i lijevog centra. Drugim riječima, Sanaderova ekipa računa kako će Stipe Mesić ostati politički aktivan i kada mu 2010. istekne mandat.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika