28.08.2008. / 14:14

Autor: Nina Tomljanović

Den Haag

Karadžiću odbijen zahtjev za dobivanjem dokumenata na srpskom jeziku

Odluku Tajništvo obrazlaže time da bi prevođenje transkripata suđenja na bosanski, hrvatski i srpski jezik doprinijelo odugovlačenje suđenja te preopteretilo prevodilačku službu ICTY-a

Ratnom zločincu Radovanu Karadžiću tajništvo haškog suda ponovo je odbilo zahtjev da mu se trenskripte suđenja, dokumente i meterijele dostavlja na srpskom jeziku, priopćeno je iz Haaga.

Radovan Karadžić obaviješten je da će mu biti dostavljen audio ili audio-video snimak sudskih sjednica sa simultanim prijevodom na bosanskome, hrvatskom i srpskom jeziku, piše FENA.

U priopćenju ICTY-a je navedeno da je sukladno pravilima ICTY-a tajništvo optuženima osigurava dokumente i transkripte samo na radnim jezicima Suda, a to su engleski i francuski.

Tajništvo podsjeća da je i Zdravku Tolimiru također odbijen zahtjev da mu se dokumentacija dostavlja na maternjem jeziku, ali su mu, kao i Karadžiću, odobreni audio i audio-video zapisi na bosanskome, hrvatskom i srpskom jeziku.

Odluku tajništvo obrazlaže time da bi prevođenje transkripata suđenja na bosanski, hrvatski i srpski jezik doprinijelo odugovlačenje suđenja te preopteretilo prevodilačku službu ICTY-a.

Karadžić je 19. kolovoza podnio zahtjev da mu svi dokumenti i materijali, uključujući i transkripte koji se tiču njegovog i drugih relevantnih slučajeva, dostavljaju na srpskom jeziku, na ćirilici. Isti zahtjev je uputio i Tajništvu nakon prvog pojavljivanja pred sudom, 31. srpnja, a potom i 4. kolovoza.

Kao i u srijedu, Tajništvo ICTY-a je svaki put obijalo Karadžićev zahtjev.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika