30.08.2008. / 09:52

Autor: Nina Tomljanović

Hrvatska

Godišnjica kornatske tragedije

Točno u podne u crkvi Gospe od Tarca na Kornatu održat će se misa za poginule vatrogasce anakon toga najavljen je obilazak mjesta stradavanja gdje će obitelj poginulih zapaliti svijeće i položiti vijence

Godinu dana prošlo je od stravične tragedije na otoku Kornatu u kojoj je bitku s vatrenom stihijom život izgubilo 12 vatrogasaca.

Točno u podne u crkvi Gospe od Tarca na Kornatu održala se misa za poginule vatrogasce a nakon toga obitelj poginulih zapalila je svijeće i položila vijence. Vijence su također položiti i izaslanici predsjednika Republike Siniša Tatalović i Saša Perković, izaslanstvo Vlade na čelu s potpredsjednicom i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor te izaslanstvo Sabora u kojem su bili i saborski zastupnici iz Šibensko-kninske županije.

Jadranka Kosor kazala je kako Vlada duboko suosjeća s obiteljima, dodajući da se tek dolaskom na Kornat može osjetiti sva punina kornatske tragedije te da svatko treba doći na to mjesto. Istaknula je da će Vlada učiniti sve da se dozna puna istina o kornatskoj tragediji jer obitelji na to imaju pravo, a učinit će i sve da se takva tragedija više ne ponovi.

Počast poginulim vatrogscima došli su odati i kolege vatrogasci iz svih krajeva Hrvatske, predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne službe za zaštitu i spašavanje te mnogi žitelji Šibenika, Vodica i Tisnog.

Otac poginuloga Dine, zapovjednika u akciji gašenja, Joško Klarić nije mogao skriti nevjericu i sumnje u mišljenje stručnjaka i ekipe sudskih vještaka kako je uzrok pogibije vatrogasaca bilo izgaranje nehomogene plinske smjese, to jest eruptivni požar.

Klarić, koji je i sam sudjelovao u gašenju požara je rekao kako sumnja da su stručnjaci imali točne podatke o izbijanju i širenju vatre. "Trava koja sada ovdje nije ni do glažnjeva lani je bila još manja. Ma - kako od toga može nastati eruptivni požar, kako se od toga mogu akumulirati ti plinovi?" pitao se Klarić.

Prilikom obilaska mjesta tragedije nekolicini roditelja i rodbine je pozlilo pa je morala intervenirati Gorska služba spašavanja i Hitna pomoć.

Na godišnjicu smrti 12-torice vatrogasaca nije se pojavio premijer Ivo Sanader a razlog tomu su nesporazumi o kojima je, kako je rekao, već govorio. Premijer je rekao kako vjeruje da će obitelji doći u Zagreb po odličje za njihove najmilije kad to bude organizirano.

Uoči odlaska na Kornat u Šibeniku je u 8 sati na Vatrogasnom domu otkrivena spomen ploča posvećena Marinku Kneževiću, Dinu Klariću, Ivanu Marinoviću i Ivici Crvelinu članovima Javne vatrogasne postrojbe Šibenik koji su poginuli u kornatskoj tragediji.

Spomen ploče poginulim vatrogascima proteklih dana otkrivene su i u Vodicama te sinoć u Tisnu.

Godinu dana nakon tragedije istraga koju vodi istražni sudac šibenskog Županijskog suda Branko Ivić još nije završena. premda je saslušano stotinu svjedoka.

Vatrogasni kup u počast kornatskim žrtvama

U Karlovcu se danas održava vatrogasni kup "Četiri rijeke" a posvećen je vatrogascima stradalim u požaru na otoku Kornatu.

Ovo je 11. put da se održava takav skup, istaknuo je zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Robert Hranilović koji je pri tome podsjetio da je prošlogodišnji odgođen baš zbog kornatske tragedije.

Vatrogasna zajednica Hrvatske danas će u 15:35 sati zvukom vatrogasne sirene i minutom šutnje odati počast svojim poginulim kolegama.

U spomen na žrtve te najveće tragedije hrvatskoga vatrogastva sva profesionalna i dobrovoljna vatrogasna društva istaknula su na vatrogasnim domovima diljem Hrvatske zastave na pola stijega.

Vezane vijesti

"Ogorčeni" su i dalje ogorčeni

"Ogorčeni" su i dalje ogorčeni

Uoči prve godišnjice prosvjeda "Ogorčenih", rođenog 15. svibnja u Španjolskoj, u Frankfurtu prosvjeduju protiv zabrane okupljanja koju su izrekle… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika