31.08.2008. / 20:00

Autor: Nina Tomljanović

Uragan Gustav

New Orleans i dalje na udaru unatoč slabljenju vjetra

Evakuacija će početi najprije iz dijelova grada koji su smješteni na najnižem terenu, rekao je Nagin novinarima u gradskoj vijećnici, nazvavši nadolazeći uragan "majkom svih oluja"

Uragan Gustav koji je prvo pogodio Kubu opustošivši regiju bogatu duhanom, Meksički zaljev a potom krenuo prema New Orlensu je oslabio na kategoriju tri tropske oluje, priopćili su meteorolozi.

Brzina vjetra koja je puhala preko 230 km na sat sada je oslabila te iznosi 201 kilometar na sat. Meteorolozi, međutim predviđaju da bi vjetar mogao ponovo ojačati te da bi sutra ponovo mogao doseći kategoriju četiri.

Zbog nadolazećeg uragana Gustav, gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin jutros je naredio obveznu evakuaciju stanovništva. Gustav je bio usmjeren prema naftnim poljima u zaljevu, iz kojih SAD crpi veliki dio nafte i plina za svoje potrebe te ide prema New Orlensu koji je prije tri godine pogodio uragan Katrina.

Evakuacija je počela najprije iz dijelova grada koji su smješteni na najnižem terenu, rekao je Nagin novinarima u gradskoj vijećnici, nazvavši nadolazeći uragan "majkom svih oluja".

Građane je obavijestio da bi opstanak u gradu za one koji tako odluče mogla biti njihova najveća životna pogreška.

Naftne kompanije smanjile proizvodnju u Meksičkom zaljevu

Američka agencija Minerals Management Service je objavila da su Royal Dutch Shell, British Petroleum (BP) i druge kompanije obustavile više od tri četvrtine proizvodnje nafte i blizu 40 posto proizvodnje plina zbog uragana Gustav.

Shell je obavio evakuaciju više od 1.300 radnika sa 20 proizvodnih platformi i drugih postrojenja, a BP je također potvrdio povlačenje svog osoblja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika