Objavljeno u Nacionalu br. 668, 2008-09-02

Autor: Orhidea Gaura

Razgovor: dr. Michael F. Roizen

Oprin mag za pomlađivanje

Dr. Michael F. Roizen autor je u svijetu najprodavanijeg niza knjiga o zdravlju i čest gost Oprah Showa, a u Salzburgu je upravo održao predavanje o dobrobiti glazbe za mozak

Američki liječnik Michael F. Roizen tvrdi da će se ljudski vijek produžiti na 160 godinaAmerički liječnik Michael F. Roizen tvrdi da će se ljudski vijek produžiti na 160 godina'Dobrodošli u svoje tijelo. Zašto ne uđete i razgledate malo? Između svog ogledala u punoj veličini i sata biologije u srednjoj školi, vjerojatno mislite kako znate jako puno o ljudskom tijelu. Istina, vlasnik ste te kožom prekrivene ljušture već desetljećima, ali vjerojatno znate više o svom mobitelu no što znate o vlastitom tijelu. Kad je u pitanju vaš životni vijek i kvaliteta života, razumijevanje vaših unutarnjih mehanizama daje vam moć, autoritet i mogućnost da živite zdraviji, mlađi i bolji život.”

Uvod je to u knjigu “Vi ste svoga tijela gospodar” američkih liječnika Michaela F. Roizena i Mehmeta C. Oza, koja je s nekoliko milijuna prodanih primjeraka bila na prvom mjestu ljestvice najprodavanijih knjiga New York Timesa. Fantastičan uspjeh postigle su i ostale njihove knjige iz serije “Real Age”. Michael F. Roizen bio je gost predavač na nedavno održanom simpoziju “Mozak i glazba” koji je za vrijeme Festivala klasične glazbe u Salzburgu organizirala Klinika Cleveland, jedna od najvećih i najboljih američkih bolnica, u kojoj radi i doktor Roizen. Michael Roizen rođen je 7. siječnja 1946., a osim medicine diplomirao je i kemiju i ekonomiju. Na Sveučilištu u Chicagu 16 je godina bio šef Odjela za anesteziju i intenzivnu njegu, a bio je i šef Korporacije za biotehnološki razvoj u New Yorku. Prije četiri godine postao je šef Odjela za anesteziologiju i intenzivnu njegu Klinike Cleveland, a nedavno je preuzeo vođenje Wellness Instituta te bolnice.

Prije dvije godine vodio je program donacija kojim se Klinika Cleveland svrstala među prva tri donatora među zdravstvenim organizacijama u Americi. Njegova je teza da svojim načinom života uvelike možemo utjecati ne samo na svoje zdravlje već i na način na koji funkcioniraju naši geni. Jedan od načina, tvrdi Michael Roizen, čarobnjak s formulom za vječnu mladost, je i slušanje glazbe.

NACIONAL: Kako ste, uz rad u bolnici, našli vremena za sve što ste napravili u životu?
- U životu postoje strasti. A moja strast je pomagati ljudima da postanu zdraviji. Tako da čovjek pronalazi načine da nađe vremena. Postavlja se, međutim, pitanje imate li vremena za sebe, da ostanete zdravi. Posebno se to odnosi na žene koje moraju brinuti o djeci, roditeljima i muževima i ne ostavljaju dovoljno vremena za sebe. Ali ostavljati vremena samo za sebe znači upravo pokazivanje ljubavi za sve druge. Bitno je ne samo dati prioritet svojim strastima, nego dati prioritet samome sebi, jer vi ste važni. Pokušavamo naučiti ljude da budu emocionalno povezani s vlastitim tijelom i izbace nepotrebne stvari. Ja, na primjer, ne gledam previše televiziju. Osim dok vježbam na sobnom biciklu. Naravno, ne izbacujete stvari koje su vam važne.

NACIONAL: Koje su stvari vama osobno važne u životu?
- Briga o sebi, odnos s mojom suprugom i obitelji i spoznaja da mogu dijeliti s njima ono što sam naučio. Moja je sreća što radim s predivnim partnerom Mehmetom C. Ozom. Zbog toga što smo od 2005. prodali više knjiga od bilo koga na svijetu, osim onih o Harryju Potteru, zaradili smo dovoljno novca da si možemo dopustiti da radimo s ilustratorima i drugim suradnicima. Ne moramo raditi svoje vlastite crteže i stripove za knjigu.


MICHAEL F. ROIZEN bio je šef Odjela za anesteziju i intenzivnu njegu Klinike Cleveland, a bavljenje anestezijom dovelo ga je do teme pomlađivanjaMICHAEL F. ROIZEN bio je šef Odjela za anesteziju i intenzivnu njegu Klinike Cleveland, a bavljenje anestezijom dovelo ga je do teme pomlađivanjaNACIONAL: Koliko vam vremena treba za novu knjigu?
- Pišemo 40 sati tjedno i tim nam je tempom potrebno 40 tjedana. Izdajemo jednu knjigu godišnje, ali dio vremena uvijek se odnosi na pisanje nove knjige.

NACIONAL: Ostavlja li vam to dovoljno vremena, pati li zbog toga vaš rad u Klinici?
- Radim između 100 i 110 sati tjedno i uživam u tome. U klinici radim 60 sati tjedno, a ostatak posvetim pisanju. No saznanja s jednog posla mogu primijeniti u drugom i obrnuto. Jer moj posao u Klinici je pomoći svima, i zaposlenicima, kojih je 38 tisuća, i pacijentima koji dolaze u kliniku, da se osjećaju zdravije. Dio mog posla je naučiti obitelj pacijenta kako da očuvaju njegovo i svoje zdravlje i nakon izlaska iz bolnice. Što se obično događa? U jednoj životnoj fazi ozbiljno se razbolite, dođete u bolnicu i izliječite se, a nakon izlaska iz bolnice kvaliteta vašeg života iz dana u dan sve više pada, prije no što konačno umrete. No ono što najbolje bolnice rade je da nakon što vas izliječe, promijene i način vašeg života, čime postižete bolju kvalitetu života i duži životni vijek. A to ljude treba naučiti, kako da promijene životni stil, od onog što jedu do fizičkih aktivnosti, slušanja glazbe, plesa... Time što im pomažemo da postignu bolju kvalitetu života i onoga što rade, mi zapravo mijenjamo način na koji njihovi geni funkcioniraju. Geni su poput glazbe, poput nota, a note su naša dob.

NACIONAL: Možemo utjecati na njih?
- Michael Jackson izvodi pjesmu "Beat it". Baš kao i Fat Boy i Simfonijski orkestar iz Clevelanda. No svatko od njih to radi posve drugačije. A u pitanju je ista glazba, isti geni. Ali razlika je u izričaju. Isto tako možete promijeniti način na koji “svirate” genima koje posjedujete. Hoće li vaše dijete razviti veću potrebu za hranom i dobiti dijabetes ili ne ovisi o tome kako se hranite za vrijeme trudnoće. Ako želite ostati jako mršavi za vrijeme trudnoće i ne jedete dovoljno, vaše dijete prolazi kroz stadij izgladnjivanja. Na taj način ono uči kako stvoriti gene koji pohranjuju masti i tako dobije veću šansu da kasnije dobije dijabetes. Mi učimo naše pacijente da mogu sami utjecati na svoje gene, a time čak i na gene svoje unučadi i praunučadi.

NACIONAL: Što vi osobno radite za očuvanje zdravlja, bavite li se sportom?
- Ne, ali imam pedometar, spravu koja mjeri koliko dnevno napravim koraka. Ne idem u krevet dok ne napravim 10 tisuća koraka, osim kad sam na putu jer tada manje hodam. Uvijek parkiram automobil na najudaljenijem parkingu, tako da do ureda i nazad dnevno propješačim tri kilometra. Ali postoji 148 stvari, 148 izbora, u koje spada apsolutno sve, od toga hoćete li jesti ribu ili meso do toga hoćete li vježbati, čitati i intelektualno se razvijati.

NACIONAL: Osim hodanja, koji su vaši osobni izbori?
- Puno toga. Od 148 stvari koje bih mogao učiniti za sebe, primjenjujem ih 146. Dakle, spavam redovito, popijem čašu crvenog vina svaku večer, jedem ribu tri puta tjedno, izbjegavam zasićene masti i bijeli šećer, meditiram da izbjegnem stres i dižem utege tri puta tjedno. To je ono čemu učimo pacijente. Postoji 148 stvari. Ne morate ih primjeniti sve odjednom. Kad odlučite učiti, počnete s četiri, pet stvari i onda ih s proširujete. Ne započinjite odmah sa 148. Prva stvar je hodanje, druga je imati partnera, osobu s kojom možete dijeliti stvari i koja vas podržava. Treća stvar je uvrštavanje ribljeg ulja ili omega tri masti u prehranu. To su prilično jednostavne, ali važne informacije za vaše tijelo. A četvrta stvar koju ću naglasiti, slušajte glazbu svaki dan.

NACIONAL: Po zanimanju ste anesteziolog. Kako to da se bavite time čime se bavite danas i kako se to međusobno uklapa?
- Stupanj komplikacija koje čovjek ima nakon operacije svakih deset godina se utrostruči. Komplikacije pri operaciji 70-godišnjaka tri su puta veće nego pri operaciji 60-godišnjaka i devet puta veće od one koja se izvodi na 50-godišnjem pacijentu. Ako vas u kratkom periodu, dva tjedna prije operacije, mogu učiniti 10 ili 20 godina mlađim, smanjio sam vaš rizik od komplikacija tri puta. Moj je posao da vas učinim mlađim no što jeste. I u učenju kako da to postignem u predoperativnom, dakle, kratkom periodu, naučio sam kako to učiniti na dulje vrijeme. Tako sam se počeo baviti ovim poslom.

DR. IVA FATTORINI, direktorica Instituta za umjetnost i medicinu na Klinici Cleveland usko surađuje s dr. RoizenomDR. IVA FATTORINI, direktorica Instituta za umjetnost i medicinu na Klinici Cleveland usko surađuje s dr. RoizenomNACIONAL: Jeste li posve odustali od anesteziologije?
- Prakticiram ju četvrtkom ujutro, tek toliko da ostanem u formi.

NACIONAL: Kako je nastala vaša teorija da bi prosječna životna dob mogla biti 160 godina?
- Postoji 14 faktora starenja - dobri geni, atrofija tkiva, jedenje previše hrane... Znanost čini značajan napredak u istraživanju svakog od tih 14 područja. Postoji skupina lijekova koji se zovu sirtuini. Oni štite gene, štite DNA od starenja. Postoje dva parametra DNA u svakoj stanici. Zamislite na koji su način oni ugurani unutra, to je poput navoja oko naprstka, zaista tijesno. A konzumiranjem previše hrane uzrokujete slobodne radikale koji oštećuju DNA. Jedan od načina da zaštitite DNA je da stavite nešto oko tog naprstka. To je ono što ih onemogućuje i uobičajeno je kao protein sirtuin. Još uvijek se vrše istraživanja tog lijeka. Mislimo da će za 10 do 15 godina doći do velikog otkrića u jednom od tih 14 područja, tako da će ljudski vijek biti 160 godina. To je moguće i mislim da je dobro da već sada činimo sve što možemo za svoje zdravlje kako bismo još uvijek bili u formi ako dođe do takvog otkrića i što više uživali u životu. Ako i doživimo 160, to trebaju biti najbolje provedene godine.

NACIONAL: Vaš je pristup podigao mnogo prašine u medijima..
- To je rasprava među znanstvenicima: je li čovjek limitiran na životni vijek od 100 godina ili je uz napredak znanosti moguće živjeti znatno duže. Odgovor još ne znamo. No ja sam već dobio okladu s jednim od mojih najvećih kritičara, Joem O'Shanskym. Jer on je mislio da je maksimalna životna dob 85 godina. Prošli put mi je morao platiti večeru jer smo se kladili i onda je 1993. priznao da sam bio u pravu. Sada on misli da je stotka granica. Naša je oklada dugogodišnja i ja se nadam, za dobrobit nas obojice, da ću pobijediti. Jer ako je 160 granica životne dobi koju ćemo postići kroz 15 godina, onda ćemo obojica živjeti duže. Oko 1900. prosječni životni vijek bio je 47 godina, a 2000. 80. To će odsad biti funkcionalni život, što znači da će prosječna osoba biti aktivna do negdje iznad 85 godina. Tih pet godina više ispostavilo se u periodu između 1980. i 2000. Možda jednog dana dođemo i do 160.

NACIONAL: Hoćemo li tada trebati dva planeta za sve te ljude?
- U Americi ima dovoljno prostora. No važna su nastojanja raznih ekoloških pokreta da očuvaju čistu vodu i zdravu atmosferu jer će nas 2080. biti znatno više nego sada. Već sada mnoge zemlje osjećaju nedostatak pitke vode, tako da je krajnje vrijeme da naučimo kako čuvati vodu.

NACIONAL: Ušli ste i u debate s nekim političarima oko politike pušenja.
- Na pušenje se više ne gleda na pozitivan način jer, između ostalog, pušenje uzrokuje i prerano starenje. U Americi je postojao dogovor s tvornicama duhana da će dio novca biti iskorišten da se smanji postotak pušača. No, kako je ekonomija bila u prilično teškom stanju, dio novca bio je iskorišten za stvaranje novih radnih mjesta. Moja teza bila je da ako smanjimo troškove zdravstva, uštedjet ćemo novac potreban za stvaranje novih radnih mjesta. Rekao sam jednom od političara da bi bilo pametnije iskoristiti taj novac za smanjivanje pušenja jer ćemo smanjiti zdravstvene troškove što nastaju zbog bolesti koje su posljedica pušenja pa bi bilo novca za stvaranje novih radnih mjesta.

NACIONAL: Imate li zbog javnog izražavanja takvih svojih stajališta problema s velikim i utjecajnim koncernima?
- Ne, jer oni osmišljavaju načine na koji bi se cigarete i druge stvari mogle koristiti, a da ne budu toliko štetne. Poput McDonaldsa koji je uvelike promijenio svoj jelovnik i sada prodaje mnogo više zdrave hrane. Ili Wal-Marta koji sada prodaje mnogo više cjelovitih žitarica. Mnogo stvari se mijenja na bolje zahvaljujući jednom pritisku.

NACIONAL: U svojim knjigama dajete i mnogo savjeta o načinu prehrane, o tome što jesti i na koji način. Gdje ste naučili sve te podatke o hrani i jeste li pritom proučavali i neke druge kulture?
- Jako puno čitam, a znanost se nalazi u knjigama. Naravno, proučavamo i druge kulture i njihovu znanost kako bi dobili podatke o tome koliko se ljudi na osnovu toga mijenjaju u smislu kvalitete života i očekivanog životnog vijeka.

NACIONAL: Kako ste se odlučili za medicinu?
- Za mene je bio odlučujući bio je odlazak pedijatru kada sam imao devet godina. Tada sam vidio da mi je taj čovjek pomogao da se puno bolje osjećam i to smo mu platili. Pomislio sam kako je to sjajno. Imaš priliku pomagati ljudima i još si plaćen za to. Tada sam dobio želju za medicinom.

NACIONAL: Jeste li ipak razmišljali o tome da studirate nešto drugo?
- Imao sam ujaka koji se bavio financijama i koji me učio o važnosti financija, stvaranja novih poslova i njihovog održavanja. Pričao mi je o tome kako je pomogao mnogim ljudima da osnuju vlastite tvrtke. Njegov je posao bio odabrati dobre projekte za koje će odobriti kredite. Zato sam htio biti poput svog ujaka jer je on bio jako uspješan, a isto tako je kroz svoj posao pomogao da se zaposli jako puno ljudi. Sve dok nisam otišao pedijatru, činilo mi se da se upravo time želim baviti.

NACIONAL: Jako ste dobar prijatelj s Oprah Winfrey. Kad ste se upoznali i kako je započelo vaše prijateljstvo?
- Prvi put kada je naša knjiga bila tema njezine emisije, 1999. godine. Ona je zaista divna. Kao što znate, ona je svojim naporima učinila jako puno da pomogne ljudima. Tako da se osjećam zaista privilegiranim što mogu raditi s doktorom Ozom i s Oprah Winfrey u nastojanju da pomognem ljudima da razumiju kako mogu kontrolirati koliko dugo i na koji način mogu živjeti.

NACIONAL: Je li i Oprah Winfrey primijenila neke od savjeta iz vaših knjiga?
- Ona je oduvijek bila vrlo osviještena kad je u pitanju zdravlje, mislim da je usvojila neke od naših savjeta. Ona kaže kako upoznaje divne ljude, želi napraviti puno dobrih stvari i ima priliku iskoristiti tu nevjerojatnu moć koju ima u medijima kako bi pomogla cijelom svijetu. Zaista sam sretan što ju poznajem.

Medicinski savjeti koje može svatko primijeniti

Knjige liječnika Michaela F. Roizena i Mehmeta C. Oza iz serije 'Real Age' postigle su fantastičan uspjeh. Osim 'Vi ste svoga tijela gospodar' i 'Vi zauvijek mladi' koje su prevedene na hrvatski, u Americi su izdane i knjige 'Cooking the Real Age Way: Turn your Biological Clock' (Kuhanje na Real Age način: Promijenite svoj biološki sat), 'You on a Diet' (Vi na dijeti), 'You the Smart Patient: an Insider Handbook for Getting the Best Treatment' (Vi pametan pacijent: vaš priručnik za dobivanje najbolje terapije)

Uska suradnja s hrvatskom liječnicom

S hrvatskom liječnicom Ivom Fattorini, koja u Klinici Cleveland radi već četiri godine, Michael F. Roizen intenzivno surađuje na programu Wellness Instituta koji vodi, a koji brine ne samo o pacijentima i njihovoj pratnji već i o zaposlenicima klinike.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika