02.09.2008. / 18:47

Autor: Nina Tomljanović

Hrvatska - EU

Švedska i Češka: Hrvatska će 2009. završiti pregovore s EU

"Mislim da ćemo moći završiti pristupne pregovore s Hrvatskom u tijeku švedskog predsjedništva", kazala je švedska ministrica za europske poslove Cecila Malmstroem

Dužnosnici švedske i češke danas su u Bruxellesu na konferenciji za novinare izrazili uvjerenje da će Hrvatska dovršiti pristupne pregovore u tijeku njihova mandata.

"Mislim da ćemo moći završiti pristupne pregovore s Hrvatskom u tijeku švedskog predsjedništva", kazala je švedska ministrica za europske poslove Cecila Malmstroem.

"Vjerujem da bi 2009. trebala biti godina kad će Hrvatska završiti pristupne pregovore s Europskom unijom", rekao je potpredsjednik češke Vlade i ministar za europske poslove Alexender Vondra.

Na konferenciji su sudjelovali ministri za europske poslove Francuske, zemlje koja sada predsjeda EU i Češke, koja predsjedništvo preuzima 1. siječnja 2009. godine. Švedska će predsjedati Unijom od 1. srpnja do 31. prosinca 2009.

Do sada je Hrvatska otvorila pregovore za 21 poglavlje, za tri su pregovori zatvoreni, a još ih treba otvoriti 12. Predsjedništvo Francuske više je puta isticalo svoj cilj da se s Hrvatskom do 2008. godine otvore sva ili gotovo sva i zatvori što je moguće više poglavlja.

Europska komisija je u proljeće najavila da će u studenom u izvješću o napretku Hrvatske predložiti indikativni kalendar za dovršetak pristupnih pregovora do kraja svoga mandata, koji istječe 31. listopada sljedeće godine.

Potpredsjednik češke Vlade rekao je da očekuje mišljenje češkog Ustavnog suda o Lisabonskom ugovoru ove jeseni, a nakon toga će o njegovoj ratifikaciji raspravljati parlament.

Češka je jedna od četiriju članica Europske unije u kojoj Lisabonski ugovor još nije ratificiran.

Francuski i njemački čelnici više su puta isticali da se EU ne može širiti bez Lisabonskog ugovora, premda u Ugovoru iz Nice, koji je sada na snazi, nema pravnih zapreka za proširenje.

S takvim stajalištem ministar Vondra se ne slaže. "Vidim prigodu da Hrvatska uđe i ne vidim ni jedan razlog da se to povezuje s ičim drugim", rekao je on.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika