03.09.2008. / 08:26

Autor: Dean Sinovčić

Venecija 7. dan

Osrednji filmovi, masna hrana i povratak Mickeya Rourkea

Posljednje tri godine tijekom filmskog festivala u Veneciji dodjeljuje se Gucci Group Award, jos jedno mijesanje bogatih sponzora u film. Poanta nagrade Gucci je da se umjetniku koji nije bazicno filmski stvaratelj dodijeli nagrada za rad na filmu. Tako je prošle godine nagradu dobio slikar Julian Schnabel za režiju izvrsnog filma „The Diving Bell and the Butterfly“, pretprošle glazbenik Nick Cave za scenarij filma „Posljednja predaja“ a ove je godine dodjela nagrada održana u ponedjeljak uvečer u Palazzo Grassi u Veneciji. Pobjednikom je proglašen britanski umjetnik Steve McQueen za svoj film „Hunger“ koji je premijerno prikazan ove godine na festivalu u Cannesu.

Iskreno, nisam bio u Palazzo Grassi na dodjeli nagrade jer je počinjala vrlo rano, u 19 sati, ali mi je moj kolega Amir Kaminero iz Izraela, homoseksualac koji nikada nije krio svoju seksualnu orijentaciju, odmah rekao „Darling, hrana je bila grozna, slana i masna. Prsti su mi bili potpuno masni. Vidio sam Isabelle Hupert, stajala je iza mene dok sam govorio prijatelju kako je ostarila, a onda sam shvatio da sluša sve što govorim o njoj. Uglavnom, nisi ništa propustio“, vristao je Kaminero u utorak ujutro na terasi hotela Excelsior dok smo tražili ruske novinara koji bi nam mogli pomoći da dođemo do pozivnica za party u povodu ruskog filma „Papirnati vojnik“. Novinari su vidjeli film u ponedjeljak uvečer i mnogi su već nakon 20 minuta napustili projekciju. Valjda će party u utorak navečer biti bolji.

Teška su vremena došla za venecijanski festival kad se na partyjima traži utjeha za lošu selekciju filmova koji se bore za nagradu Zlatni lav. Dominiraju osrednji filmovi, oni koje ćete gledati i reći – nije loše ali zar se nije moglo naći ništa bolje od ovoga? Realno, prikazana su dva vrlo dobra filma „Ahil i kornjaca“ Takeshija Kitana, „The Burning Plain“ Guilerma Arriage, jedan odličan „Ponyo on the Cliff by the sea“ Hayao Miyazakija, i dva solidna „Inju“ Barbet Schroedera i „Il Papa di Giovanna“ Pupija Avatija. Premalo je to za ovakav festival na kojem je prethodnih godina sve prštalo od odličnih filmova i bilo je teško pogoditi koji će film, među nekoliko odličnih, dobiti nagradu.

Do subote, kada se proglašavaju pobjednici, prikazat će se čak tri američka filma u konkurenciji za Zlatnog lava, a to su „Rachel Getting Married“ redatelja Jonathana Demmea sa Anne Hathaway u glavnoj ulozi, „The Hurt Locker“ Kathryn Bigelow sa Ralphom Fiennesom i Guyom Pearceom te „The Wrestler“ Darrena Aronofskyja sa Mickeyom Rourkeom.

S obzirom da sam uvijek volio glumce koji su iz nekih neobjašnjivih razloga upropaštavali svoje karijere, nadam se da će Mickey Rourke u ulozi ostarjelog hrvača pokazati publici u Veneciji da nije zaboravio glumiti te osvojiti nagradu za najboljeg glumca. I onako do sada nisam vidio niti jednog dominantnog glumca među prikazanim filmovima.

Vezane vijesti

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Nakon sedam uzastopnih izdanja, Libertas film festival ove se godine neće održati premda je bio planiran za kraj travnja. "Žao nam je što smo morali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika