04.09.2008. / 11:33

Autor: Hrvoje Šimičević

Decidiran stav Svete Stolice

Papa: Svetište u Međugorju je prevara, Vatikan će 'disciplinirati' patera Vlašića

Osim prvog službenog i decidiranog izjašnjavanja u medijima po ovom pitanju, Benedikt XVI najavio je kako će Vatikan pokrenuti disciplinske mjere protiv svećenika Tomislava Vlašića, samozvanog 'duhovnog oca' šestero djece koji su tvrdili da im se ukazala Gospa

Papa Benedikt XVI proglasio je navodno međugorsko svetište, mjesto hodočašća tisuća ljudi- 'prevarom', još jednom pozvavši vjernike da u tom kontekstu više ne odlaze u Međugorje, objavljeno je na internet portalu slovenskog Dnevnika.

Osim prvog službenog i decidiranog izjašnjavanja u medijima po ovom pitanju, Benedikt XVI najavio je kako će Vatikan pokrenuti disciplinske mjere protiv svećenika Tomislava Vlašića, koji i dalje tvrdi da mu se gospa Marija za života ukazala barem 40 tisuća puta! Papa je izrazio sumnju da je takvo što moguće.

Vlašić, koji će 'biti suspendiran', usko je povezan uz slučaj međugorskih ukazanja, nakon što se proglasio 'duhovnim ocem' šestero djece koji su tvrdili da im se ukazala Gospa. Ovu odluku Vatikan temelji na tezi da franjevac sumnja u doktrinu kršćanske crkve. 1984. godine, u jednom od svojih ukazanja, kako je tvrdio, Marija mu je poručila da je on živi svetac, u čemu je obavijestio tadašnjeg papu. Isticao je da je zapravo on taj koji je uz Božju pomoć vodio djecu do Marijinog prikazanja.

Vlašić se nakon svega preselio u Italiju, gdje je 1987. godine u Parmi sudjelovao u osnivanju mješovite vjerske udruge nazvane "Kraljice mira, potpuno smo tvoji. Po Mariji k Isusu". Za vrijeme službovanja, pater Vlašić navodno je bio glavni akter seksualnog skandala kad je s časnom sestrom dobio dijete. Cijeli slučaj do sad nije dobio pravni epilog.

Od navodnog ukazanja pa do danas, Međugorje je postalo jedno od najposjećenijih hodočasničkih središte u Europi. Međutim, unatoč nastojanjima hrvatskog crkvenog vrha, osobito u devedesetim godinama, Međugorje kao svetište do danas nikad nije priznato od strane Svete Stolice.

Podsjetimo, po dolasku na čelnu poziciju rimokatoličke crkve, Joseph Ratzinger u nekoliko je navrata posredstvom drugih vatikanskih izvora odbacivao bilo kakvu mogućnost priznavanja Međugorja kao poprišta ukazanja, kazavši kako "na temelju dosadašnjeg istraživanja nemoguće ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima ili objavama".

No unatoč službenom negiranju Majke Crkve, stotine tisuća hodočasnika svake godine u Međugorje dolaze iz cijelog svijeta. Na 20. obljetnici 'prvih Marijinih priakazanja', koji su se dogodili 24. lipnja 1981. godine, Međugorje je posjetilo oko 20 tisuća ljudi. Tijekom dana nismo uspjeli dobiti reakciju na oštru retoriku pape Benedikta XVI. iz župnog ureda sv. Jakova Apostola u Međugorju zbog nedostupnosti mjerodavnih osoba, kao ni izjavu župnika fra Petra Vlašića koji se nije javljao na službeni telefon.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika