05.09.2008. / 08:05

Autor: Katarina Zorić

Neslaganje među Srpskom zajednicom

Borba za prevlast srpskih političara u Hrvatskoj

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac otvoreno pismo SDF-a još uvijek nije dobio, a cijelu akciju i indirektnu optužbu da ne rade dovoljno na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj nije želio komentirati

Nezadovoljan položajem srpske manjine u Hrvatskoj, Srpski demokratski forum pokrenuo je akciju prikupljanja potpisa podrške otvorenom pismu koje će biti upućeno Vladi RH. U otvorenom pismu tvrde da su Srbi u Hrvatskoj ostali bez svojih povijesnih prava, ali i Ustavom zajamčenih manjinskih prava.

Predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula smatra kako u Hrvatskoj ne postoji stvarna politička volja za riješavanje problema srpske manjine. "Budući da su problemi srpske manjine u Hrvatskoj već godinama jednaki i da nema pomaka, vidljivo je da ne postoji volja i interes da se ti problemi riješe. Ustavni zakon nudi dobra rješenja manjinske zaštite, ali se to ne primjenjuje u praksi", rekao je Džakula za Nacional.hr.

U SDF-u tvrde da još uvijek postoji niz nerješenih otvorenih pitanja o povratku i reintegraciji Srba u Hrvatsku poput stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskih prava, konvalidacije radnog staža izbjeglica, povrata imovine i sigurnosne situacije.

"Mi na terenu nismo sigurni i još uvijek se suočavamo s uništavanjem imovine. Naši mladi ne mogu se uključiti u rad lokalne samouprave i ne uspjevaju pronaći posao pa su prisiljeni na odlazak. Srpska zajednica u Hrvatskoj prolazi kroz najteže iskustvo u svojoj povijesti", kaže Džakula, dodajući da su se upravo zbog toga odlučili na otvoreno pismo i apel javnosti i Vladi.

Iako je u redovima vladajuće koalicije i Samostalna demokratska srpska stranka, čini se da srpska manjina u Hrvatskoj nije zadovoljna njenim radom i angažmanom na rješavanju problema s kojima se svakodnevno susreću. Džakula kaže kako u akciji nisu tražili pomoć SDSS-a, ali im planiraju poslati otvoreno pismo. "Poslat ćemo pismo svim strankama, pa tako i SDSS-u. Time ih želimo podsjetiti na njihove obaveze. Vrijeme prolazi, ali ništa se ne mijenja pa im želimo poručiti da je krajnje vrijeme za promjene", kaže Džakula.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac otvoreno pismo SDF-a još uvijek nije dobio, a cijelu akciju i indirektnu optužbu da ne rade dovoljno na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj nije želio komentirati.

U suradnji s Humanitarnim centrom za integraciju i toleranciju iz Novog Sada, Društvom za mir, razvoj i ekologiju iz Beograda, SDF je napravio analizu o problematici srpske manjine u Hrvatskoj koju će javnosti prezentirati idući tjedan. "Nadam se da će nas hrvatska Vlada shvatiti ozbiljno jer i Europa to traži od Hrvatske tako da prazna obećanja više ne mogu proći", zaključio je Džakula.

Borba za preuzimanje statusa glavnog političkog zastupnika Srba u Hrvatskoj

Srpski demokratski forum je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava, reintegracijom povratnika i osnaživanjem lokalne zajednice. Surađuju s domaćim i međunarodnim institucijama, a njihove aktivnosti odvijaju se kroz mrežu ureda u Hrvatskoj te u suradnji s partnerskim organizacijama i mrežama u Srbiji i BiH.

Čelni čovjek SDF-a Veljko Džakula na prošlim se izborima suprotstavio Miloradu Pupovcu te se pokušao nametnuti kao novi vođa srpske zajednice u Hrvatsko. Iako Džakula i Pupovac u svojim javnim istupima pokazuju da imaju različite stavove o životu pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, čini se da je i ova inicijativa SDF-a tek pokušaj preuzimanja statusa glavnog političkog zastupnika Srba u Hrvatskoj koji već godinama drži SDSS.

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika